Парламентът ще проведе извънредно заседание днес, за да подложи на обсъждане промените в Изборния кодекс, предвиждащи отпадане на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори.

Депутатите се събират извънредно по настояване на председателя на парламента Цвета Караянчева, а причина за това стана провалилият се в петък дебат поради липса на кворум. Тогава в зала не се регистрираха народните представители от двете най-големи опозиционни партии - БСП и ДПС, които са твърдо против отпадането на машинния вот, а управляващото мнозинство не успя да събере установения по Конституция минимум от 121 депутати, за да стартира заседанието.

Под законопроекта стоят подписите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", които настояват да имаме възможност да пускаме машинно своя вот единство при провеждане на избори за президент и Европейски парламент.

Причината - едни видове избори са по-сложни от други, а многомандатните избирателни райони изискват по-сложни бюлетини, от там и по-сложен софтуер. Сред аргументите на вносителите е и докладът на ЦИК от последните европейски избори у нас, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо, а в немалък процент от секциите с машини е имало допуснати грешки в протоколите.

За запазването на машините на предстоящите избори за общински съветници и кметове се застъпиха още някои от партиите извън парламента, както и омбудсманът Мая Манолова. Според последните промени в изборното законодателство наесен техният брой трябваше да нарасне от 3 хиляди на 6 хиляди.