Изненадващо ГЕРБ подкрепи предложението на ВМРО за възможност за решаване с референдум въпросите от компетентността на Велико Народно събрание. Това се случи при гласуване на окончателните промени в Изборния кодекс в парламента.

Това беше условие на партията на Красимир Каракачанов за подкрепа за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията от страна на неговите депутати, а предложението е внесено от името на "Обединени патриоти".

Промените бяха приети почти без дебат и прокарани чрез преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс.

С тях отпада досегашното ограничение да се провежда национален референдум по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление по въпроси, които е овластено да решава единствено Велико народно събрание.

Така вече ще може да се проведе референдум по въпроси като формата на управление - дали да бъде не парламентарна, а - президентска република, както и дали да се въведе образователен ценз при гласуване. Референдум може да има и за промени в Конституцията, свързани с мандата и правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета, намаляване на броя на депутатите от 120 на 240 и др.

Така на практика, ако през ноември депутатите не могат да съберат нужните 160 депутатски подписа за свикване на Велико народно събрание, може да се свика референдум.

Предложението бе прието със 114 гласа "за", "против" 61, "въздържали се" двама.

В интерес на държавата е хората да си кажат мнението, бяха мотивите на вносителите на предложението.