Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов. От 186 гласували народни представители 116 гласуваха "за", против бяха двама, а 68 гласуваха "въздържал се".

Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор". Законът предвижда в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Предвижда се забрана на продажбите на талони и билети с хазартна цел на по-малко разстояние от 300 метра от училищата. Това правило сега се отнася само за казината.

Валери Симеонов заяви, че настоящият законопроект е втори поред опит за ограничаване на неимоверното разпространение на лотарийните игри в нашата родина. По думите му с настоящите промени, се въвеждат по-строги мерки към най-разпространените игри - лотарийните. Валери Симеонов посочи като причина за това умишленото прокарване през Народното събрание на конкретен текст, с който всички оператори на лотарийни игри са освободени от данък през 2014 г. "Тогава се получи много сериозно развитие на тези игри, наблюдаваме го как то продължава и частните оператори, които извършват този тип дейност, съвсем наскоро се установи, че даже икономисват голяма част от данъците", каза вносителят. "Целта на законопроекта е да преустанови тази съвременна пандемия, тази проказа, която уврежда здравето, имуществото и живота на закостенелите играчи", посочи Симеонов.

От "БСП за България" заявиха, че няма да подкрепят законопроекта. Явор Гечев изрази личното си мнение, че България е трябвало да бъде като по-развитите страни - без никакъв хазарт. По думите му остава впечатлението, че целта на законопроекта е преразпределянето на един специфичен пазар, който носи лесни и бързи печалби за милиони лева в "мъглата" и "под чадъра" на властта. Гечев обвини Комисията по хазарта в липса на контрол и визира доклада на Комисията за финансов надзор за дейността на Комисията по хазарта, при който се установиха липсите на 210 млн. лв. приходи от хазарт. Колегата му от левицата Тодор Байчев посочи, че е разговарял с психолози, за да разбере дали има хора, които са потърсили лечение следствие на зависимост от лотарийни игри. "Никой не е търсил помощ за лотарийна зависимост, напротив търсили са за зависимости от игри на карти, зарове, ротативки и пр.", каза депутатът. Той настоя законопроектът да се проектира и върху останалите хазартни дейности като игрални зали, казина. "В тези зали се играе и се генерира и друга престъпна дейност, продават се наркотици, предлага се проституция, извършват се грабежи, извършва се незаконна лихварска дейност", каза той. Според него промените противоречат на Конституцията, където ясно е разписано, кои са стопанските дейности, в които държавата може да има монопол.

Валентин Ламбрев /"БСП за България"/ отбеляза, че у нас 3 млн. души признават, че играят хазарт. От тях 40 на сто от тях вярват, че по този начин могат да забогатеят и едва 10 на сто играят за удоволствие. "Няма да подкрепя този законопроект, тъй като той няма да реши проблема с тези пандемични нива на хазарт", каза Ламбрев.

Антон Кутев /"БСП за България"/ допълни, че с лотарийни игри не можеш да си загубиш нито апартамента, нито колата и призова вносителите да разширят обхвата на законопроекта.

"Ако ще внасяме някакъв ред и контрол, трябва да тръгнем от онези неща, които са най-вредни за хората. А най-вредни за хората са местата, където можеш да загубиш своето имущество", каза Кутев.

"В момента, в който в парламента се разглежда Законът за хазарта, който очевидно касае частни интереси, в същият момент прокуратура, ДАНС и специални части се намират в офисите на тези, с които този закон се занимава. Не знам по какъв начин успявате да го докарате до този синхрон", посочи депутатът и определи това действие като "опит за отнемане на бизнес".

Валери Симеонов отговори на упреците на Явор Гечев, че се извършва преразпределение на пазара. По думите му това е неподкрепено с нищо твърдение. Колегата му Славчо Атанасов посочи, че от 2013 г., когато хазартът почти тотално се е раздържавил, генерира годишни печалби от 3,2 млрд. лв. и това е източникът на власт за хората, които се занимават с това. По думите му всичко ще се върне на мястото си, когато държавата си върне монопола в тези игри.