Втори ден ратификацията за дарението на ваксини на Северна Македония и препродажбата на дози на Кралство Норвегия и Босна и Херцеговина се оказа ябълката на раздора между депутатите в Народното събрание.

Стартът на бурните дебати беше даден от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, който още в самото начало информира народните представители, че ратификацията за препродажба е разгледана от комисията по здравеопазване късно снощи, но на депутатите не е предоставен договорът, по който това ще се случи.

"Гледаме договор, който никой не е чел и го няма качен на сайта на Народното събрание", посочи той и заяви, че ще внесе промени между двете четения и предложи гласуването на ратификацията за препродажба на ваксини да бъде отложено до пристигането на представител на Министерски съвет в пленарната зала.

Председателят на парламентарната здравната комисия Силви Кирилов обясни, че договорът не е предоставен заради клауза за конфиденциалност, която депутатите отказали да подпишат.

Проф. Георги Михайлов от БСП пък обвини депутатите от ГЕРБ, че нарочно бавят дарението на ваксини.

Думата взе бившата председателка на здравната комисия Даниела Дариткова, която заяви, че забавянето на ратификацията по никакъв начин не бави дарението, тъй като то е извършено още през месец август заради изтичащия срок на дозите.

"Това, че в последните си дни това Народно събрание се занимава с препродажба и дарение на ваксини по никакъв начин не мотивира хората, а напротив. Трябва да търсим общи посления и решения, че само ваксините могат да ни избавят от тази пандемия", прозова Дариткова от парламентарната трибуна.

"Министерският съвет има пълното право да извърши дарение без ратификация от НС. Ние не искаме да пречим на това, но с отношението на този здравен министър и на други политици към ваксините се докарахме до положение, че България е първа по смъртност, а ваксини има и не се поставят. България в този смисъл беше много облагодетелствана от включването ни в общите поръчки на ЕС. Всички спекулации за ваксините трябва да спрат. Ваксините спасяват човешки живот", каза още д-р Дариткова.

Димитър Делчев от ИБГНИ пък посочи, че от ратификацията възниква въпрос относно плана за поставяне на трета бустерна ваксина. "В САЩ вече е одобрена поставянето на бустерна доза на една от ваксините. Добре е да знаем какъв е планът на България за поставяне на бустер доза. Хубаво е и в България да помислим преди да се окажем без дози за бустер ваксини", посочи той.

Явно отегчена от безплодния дебат на трибуната се качи най-възрастният депутат в НС - Мика Зайкова, която заяви, че време народните представители да прекратят дебатите, тъй като са излезли от темата. "Да дарим ли тези ваксини или да ги изхвърлим? Хайде да си свършим работата", призова тя.

"Изборът е или да дарим тези ваксини, или да ги унищожим", посочи от парламентарната трибуна служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той се обърна към депутатите от ГЕРБ-СДС относно дарението на 50 000 дози "Астра Зенека" на Босна и Херцеговина, както и препродажбата на 100 хил. дози "Модерна" на Норвегия, които попречиха ратификацията да мине на две гласувания в едно заседание.

"Не знам какви игрички играете, но не е това темата, от която да се вадят политически дивиденти", посочи Кацаров и допълни: "Нека да бъде извършено това дарение, за да можем да направим едно добро дело за нашите братя от РС Македония".

В крайна сметка ратификацията за дарението мина при единодушно гласуване, но здравният министър предупреди, че съществува хипотетична вероятност РС Македония да се откаже от него, тъй като може и да няма време да приложи тези ваксини, защото срокът им на годност изтича.

Дарението на ваксини за Босна и Херцеговина и препродажбата дози на Норвегия може и да не успее да мине на второ четене в парламента, който предстои скоро да бъде разпуснат.