В Комисията за противодействие на корупцията (КПК) има досъдебно производство за престъпления, извършени от длъжностни лица по високите етажи на властта във връзка с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова през 2022 г. Това стана ясно от думите на заемащия длъжността председател на комисията Антон Славчев, който беше изслушан от ресорната комисия в парламента. 

Днес Славчев се яви пред депутатите от парламентарна Комисия по превенция и противодействие на корупцията. Изслушването му продължи близо три часа, след които отпадна точката за обсъждане и гласуване на проект на решение за свалянето му от длъжността председател на КПК. 

Славчев изпълнява функциите на член на Комисията за противодействие на корупцията, на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и и. ф. председател на двете комисии. Предложението за свалянето му бе внесено от Николай Денков и група народни представители на 9 август т.г. с мотива, че "Антон Славчев е кадър на Делян Пеевски". 

Предложението беше заложено като трета точка от днешния дневен ред. Председателят ѝ Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС посочи, че отлагането няма да повлияе на възможността проектът да бъде гледан в пленарна зала. Според депутата от ГЕРБ-СДС Тервел Георгиев, ако КПК разследва народни представители, е недопустимо същите да гласуват отстраняването на председателя на комисията.

Искането за отстраняването е депозирано отдавна и то не беше разглеждане досега, възрази депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Лена Бориславова. В крайна сметка депутатите решиха точката да бъде отложена. 

Снимка: БТА

В рамките на изслушването на Славчев председателят на парламентарната комисия Георги Георгиев попита какво е предприето от КПК, за да установи евентуални престъпления на длъжностни лица за "трите незаконни политически ареста" на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова през март 2022 г.

Такова производство е възложено от органите на прокуратурата, отговори Антон Славчев и добави, че се извършват действия по разследване, но няма как да даде конкретна информация и за това трябва санкция на органите на прокуратурата. Той не уточни кой се разследва, за какво и има ли обвиняем, но обясни, че досъдебното производство е изпратено от прокуратурата за работа в КПК, след като правомощията на ПКП бяха променени със закон.

Действията, които предприе комисията, бяха възложени от органите на прокуратурата в спешен порядък, каза Славчев в отговор на въпрос за това предприемала ли е комисията действия спрямо лица, санкционирани по закона "Магнитски". По указанията на прокуратурата е извършено всичко. Цялата информация е предоставена на прокуратурата. Всичко, което ни е било в правомощията, сме го извършили, обясни Славчев.

Не мисля, че в момента има производство, което е във връзка със закона "Магнитски". По част от лицата е имало производство за конфликт на интереси, но за наказателни производства не мога да кажа категорично, каза още Антон Славчев, цитиран от БТА. 

Той каза и че във връзка с изнесените в публичното пространство записи на Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова и Николай Денков по отношение на "нерегламентирано финансиране, свързано с изборната кампания" има образувана прокурорска проверка, която е възложена на органите на комисията. 

Снимка: БТА

Сред активно задаващите въпроси бе депутатът Хамид Хамид от ДПС (от крилото на близките до Делян Пеевски), който попита Славчев дали "тандемът Радев-Доган го плаши и те ли стоят зад комплота за отстраняването му". Хамид настоя Славчев да разкрие всичко за заема от ББР и попита защо някои лица не са разследвани. Попита още дали комисията не "препира" Николай Денков, Кирил Петков, Божидар Божанов за конфликт на интереси. Депутатът заподозря и че на Антон Славчев е "уредено място в СГП, защото на тримата от ПП-ДБ им трябвало прокурор, който да им оправя бакиите".

В рамките на изслушването Славчев няколко пъти обясни, че няма право да дава подробна информация без санкция на прокуратурата за конкретни дела и/или разследвания срещу представители на различни политически сили.

Пред депутатите от Комисията по превенция и противодействие на корупцията той представи и Доклад за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и отчет за изпълнението на бюджета в програмен формат за периода 01.01.2024 г. - 30.06.2024 г. От него стана ясно, че за първите шест месеца на 2024 г. в Дирекция "Конфликт на интереси" са постъпили 268 сигнала с данни за наличие на конфликт на интереси и несъвместимост.

Снимка: БТА

За същия период комисията е приела 391 решения, те са повече от сигналите, защото комисията заседава и по сигнали, постъпили в предходен период. 106 от тези 391 решения са за образуване на производство за конфликт на интереси, като по девет от тях е имало данни и за несъвместимост. 110 решения са взети за липса на наличието на конфликт на интереси. 27 решения касаят само данни за несъвместимост, обясни още Славчев.

Той заключи с думите "нямам притеснения от взетите от мен решения".