Депутатите откриха първото си заседание за 2021 година. След коледната си ваканция народните избраници откриха новия парламентарен сезон с Химна на България, а единствено банките на БСП останаха празни в първите минути от парламентарния ден. Малко след това социалистите заеха местата си, за да може в зала да се гласува програмата за седмицата.

Днес в парламента ще се разглеждат промени в Закона за личните документи, Закона за мерките срещу изпирането на пари, Закона за кредитните институции и Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Вижте още снимки тук

"Призовавам всички по време на предизборната кампания да избягваме внушенията, че има опасност от манипулация на изборните резултати", каза председателят парламента Цвета Караянчева по повод началото на последната 11-а сесия на 44-ото Народно събрание.

"Днес откриваме последната редовна сесия от мандата на 44-ото Народно събрание. Не е наша работа да правим цялостна оценка на дейността му. Това ще направят социолози, политолози, коментатори и хората, които имат поглед отвън. Ние, които сме вътре, можем само да си припомним - при изтеклите 4 години станахме свидетели на някои редки, но безценни моменти от единство, като тържествата по повод 140-ата годишнина, станахме свидетели на демонстративни опразвани депутатски банки, каза още Караянчева. "Видяхме издигната срещу сградата на парламента бесилка. Нека никой от нас не се поддава на илюзията, че тази бесилка беше послание към политическите опоненти, тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията", коментира още Цвета Караянчева.

Тя уточни, че като председател на Народното събрание още октомври е изпратила покана до европейските наблюдатели, за да има спокойствие, че честността ще бъде гарантирана.

"България в ситуация на криза се нуждае от единство и отговорни решения. Ние нямаме врагове, имаме опоненти. Смятаме, че може да се търси консенсус по много въпроси. Безпринципни коалиции никога не сме правили и няма да правим", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пред Нова тв. По-късно от парламентарната трибуна тя призова в декларация президентът Румен Радев да вземе час по-скоро решение за датата на изборите.

Христо Проданов от БСП припомни, че от неговата партия никога не са подкрепяли идеята за промени в последния момент в изборите правила. Все пак отбеляза, че някаква промяна ще бъде необходима във връзка с извънредната ситуация. Като приоритет на БСП до края на парламентарния сезон Проданов посочи, че за тях е важно да заработи комисията, създадена във връзка с контрол на средствата за COVID-19, важен е и планът за възстановяване с европейски средства. "Крайно време е да започне и решаването на проблема с водата", обяви депутатът пред БНТ. 

В декларация за началото на последната сесия на 44-ото Народно събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към управляващите с думите, че за тези четири са продължили "да развиват две паралелни Българии - една телевизионна и една реална". 

"Времето ви изтече - знаем, че след изборите ще има промяна. БСП няма просто да чака изборите да дойдат и няма да отстъпи от всички свои политики, защитавани досега. В оставащото време парламентарната група ще направи две неща. 

Тя поиска от управляващите информация за разходваните за здравеопазване средства: "Разбираме, че здравето на хората е най-важно в този момент. Изхарчиха се стотици милиони, искаме информация за всеки похарчен лев. Настояваме да стане публично известно колко стотици милиони се изхарчиха и до колко български граждани, домакинства и фирми стигнаха. Искаме отчет на правителството в какво състояние остава България. Не онзи телевизионния отчет, а истинския. Ние ще го направим и ще търсим отговорност".

"Има още неща от началото на мандата, които все още не са свършени", отбеляза Александър Сиди, Обединени патриоти.

"Ако говорим за доходност и сигурност на българските граждани, то успяхме да повишим минималната пенсия, да увеличим заплатите", коментира Сиди и добави, че са им останали малко нерешени въпроси в темата сигурност.

Той обясни, че ще наблегнат на всички онези мерки, които са предлагали и преди - за доброволните отряди към МВР, за закон за личния фалит и за закон за фалшивите новини.

Кръстина Таскова от "Воля" пък изрази мнение, че е важно да бъдат направени всички необходими промени в Изборния кодекс, за да може да се гарантират едни прозрачни избори, както и да се гарантират резултатите за българския народ.

Снимка: БТА

Кръстина Таскова от "Воля" пък е на мнение, че е важно да бъдат направени всички необходими промени в Изборния кодекс, за да може да се гарантират едни прозрачни избори, както и да се гарантират резултатите за българския народ. За тях в оставащото време спешно трябва да се повиши стандарта на живот като се разгледа отново предложението на "Воля" за безплатни лекарства на деца до 14 години и за пенсионери над 65-годишна възраст.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ апелира при откриването на новата парламентарна сесия избирателите, цялото гражданско общество и политическите сили да "бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България". 

"Днес започва последната сесия на 44-ото Народно събрание. С тази сесия ще затворим страницата на един доста противоречив и разнопосочен период от нашата най-нова история. Период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без реформи, с доста пиар и самохвалство", заяви Мустафа Карадайъ. 

От парламентарната трибуна той посочи, че когато ГЕРБ е дошла на власт е наследила 8 млрд. лв. резерв, а след първия си мандат е оставила 8 млрд. лв. дълг. "След още два мандата кризите се задълбочават, междуинституционалната война разрушава държавността, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата е тотално разрушено, напрежението в обществото расте. Като включим и COVID кризата, трябва да подчертаем, че тя направи по-видимо истинското положение на нещата, особено в нереформираната здравна система", изтъкна той.