Народните представители приеха повторно Закона за енергетиката, на който президентът Румен Радев наложи вето.

"За" гласуваха 133-ма депутати, 49 се обявиха "против", нямаше "въздържали се". В подкрепа на промените гласуваха 51 народни представители от ГЕРБ-СДС, 54 от "Продължаваме Промяната - Демократична България", 28 от ДПС. Срещу измененията или в подкрепа на ветото бяха 28 от "Възраждане", 14 от "БСП за България" и седем от "Има такъв народ".

Законът ще бъде изпратен до държавния глава за обнародване в Държавен вестник. 

Румен Радев наложи вето, тъй като не бе съгласен с въвеждането на пълна либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители до 2026 г. без да има ясни механизми как ще бъдат компенсирани енергийно бедните. 

Законът се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система, се посочва в мотивите на Радев. 

Президентът бе против и да отпадне функцията на НЕК като обществен доставчик на електроенергия от първи юли догодина. Законопроектът предвижда тази функция да се изпълнява от трите енергоразпределителни дружества, но според президента те ще взимат ток от свободната борса.

Румен Радев оспорваше и отпадането на функцията на КЕВР, който да определя квоти евтина електроенергия за бита от държавните електроцентрали.

Миналата седмица парламентарната комисия по енергетика отхвърли ветото на държавния глава.

По време на дебатите от БСП, "Възраждане" и ИТН подкрепиха ветото на държавния глава, а мотивите обобщи Драгомир Стойнев (БСП):

"Мотивите изцяло се припокриват с опасенията на опозицията. Все още не е ясно как ще бъдат компенсирани битовите потребители и откъде ще дойдат парите. От отпадането на обществения доставчик ще се сблъскаме с три обществени доставчика и това ще бъдат електроснабдителните дружества поне за 2 години. Как ще бъдат стимулирани да предлагат евтина енергия на гражданите до 2026 година? По никакъв начин, защото каквото и да предложат те ще бъдат компенсирани от всички нас от парите, които се събират, което е наистина изцяло недопустимо".

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС също каза, че е съгласен с част от мотивите на държавния глава, но обясни:

"Има несъвършенства в този закон. С това сме наясно всички, но неговото приложение е от 1 юли 2024 година. Тоест ние имаме 8 месеца оттук нататък да направим необходимите промени в този закон, каквито са необходими, за да работи той без проблем. Предлагам въпреки всички притеснения, които имаме, въпреки аргументите на президента, които и ние ги споделихме по време на обсъжданията в енергийна комисия, да приемем отново този законопроект".