Парламентът ще обсъди днес на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия, решиха депутатите със 124 гласа "за" и 82 "против" в началото на пленарното заседание. Измененията бяха включени в дневния ред извънредно по предложение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Срещу включването на точката в дневния ред гласуваха както опозицията от БСП, така и депутати от "Обединени патриоти". Лидерът на НФСБ Валери Симеонов вече се обяви против прибързането решение за 1 лев субсидия, което предлагат от ГЕРБ и подкрепят от "Атака". От ВМРО също са за намаляване на държавното финансиране на партиите, но не на 1 лев.

Преди гласуването Филип Попов от "БСП за България" възрази срещу включването на тази точка в дневния ред.

"Повече от седмица лъжете, че ще направите обществено обсъждане и консултации, нищо такова не се случи", аргументира се той, цитиран от БТА.

По думите му единствените консултации, които проличали, били с ДПС. Попов отбеляза, че 20 неправителствени организации са искали публичен дебат. Той посочи също, че докладът за второ четене е заведен в деловодството на НС вчера в 22.30 часа и не са изминали дори 24 часа.

Колегата му от БСП Драгомир Стойнев също коментира, че не разбират какво налага това бързане.

"На председателски съвет тази точка не беше в дневния ред. Управляващите налагат силово точка в дневния ред и искат изцяло промяна в политическата система, това е недемократично. Сега управляващите са силни, но животът е колело и утре ще бъдат слаби", заяви той.

И се обърна към Караянчева: 

"Разбира се, че темата е от изключителна важност. Но не разбирам кое налага това бързане - защо толкова бързо и защо сега? Второ, г-жо председател, на Председателски съвет тази точка не беше в дневния ред. Какво се промени от вчера до днес? Най-нормалното, когато искаме да има прозрачност в една политическа система, е опозицията да бъде информирана".

"Нищо не налагам силово", отговори председателят на парламента ипосочи, че ще остави залата да реши дали точката ще влезе за обсъждане или не в дневния ред на заседанието.

Лицемерие е от страна на БСП да казват, че не е имало дебат за размера на субсидиите, коментира  пък Александър Иванов от ГЕРБ.

"Сега, при положение, че Министерски съвет и ние сме заявили, че ще подкрепим това решение за 1 лв. вие излизате от тази трибуна и лъжете българските граждани, че не сте имали време за този дебат. Две години и половина сте в парламента, без три месеца. През цялото това време имахте време да запознаете вашите избиратели с вашата визия за финансиране на политическите партии", добави той, цитиран от "Фокус".

Той разкритикува БСП, че не са направили никакво предложение и заяви, че според него не са имали такова желание.

По време на дебатите Хамид Хамид обяви позицията на ДПС:

"Няма как да се съгласим, че субсидията трябва да бъде намалена".

По думите му всяко намаляване на субсидията под 11 лева, както е сега, и оставане на модела на публично финансиране на политическите партии ще води до невъзможност една политическа сила да функционира.

"Ние предлагаме да се отвори другият модел за финансиране, който успешно работи в САЩ и то от много дълго време".

Политическите сили, които са в парламента, да получават милион и половина лева извън партийната субсидия, след като тя бъде намалена от 11 на 1 лв. на глас, предложи пък Юлиан Ангелов от ВМРО.

"Това е разумен баланс, но ако балансът ви бъде отхвърлен, как ще гласувате? Освен това политически живот има и извън парламента", репликира го Крум Зарков от БСП.

(Очаквайте подробности)