Съжалявам, че това заседание не беше по-добре подготвено. И най-важното за мен е тревогата, която всява във всички нас, българските граждани. Това заяви пред журналисти в Банкя вицепрезидентът Илияна Йотова по повод извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, което беше свикано за обсъждане на предложената отмяна на дерогацията за руския нефт.

Министър-председателят акад. Николай Денков свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Според Йотова се поставя съмнение и недоверие към Съвета по сигурността. Тя коментира като "тежък прецедент" начина, по който се е провело заседанието. По-рано днес първо представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и Делян Добрев напуснаха срещата. По-късно това направи и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Това означава една много дълбока пропаст вътре в "некоалицията", вече и по теми, свързани с националната сигурност на страната, добави Йотова, цитирана от БТА. 

Ако България бъде заподозряна, че като държавна политика заобикаля санкциите, това ще бъде още един аргумент в ръцете на тези европейски партньори, които не са особено съгласни да сме част от Шенген, коментира също тя.

Попитана за двете позиции за дерогацията на "Лукойл", Йотова каза: "Аз не чух аргументи достатъчно убедителни нито в едната, нито в другата посока, нито в противниците, нито в застъпниците на това тя да остане до март. Даже не зная защо точно е избрана датата 15 март - кои са аргументите, защо не е 1 март, защо не е до края на тази година".

На въпрос за проектобюджета за 2024 г. вицепрезидентът каза, че не е срещнала "нито един уважаващ себе си икономист, който да е приел проекта, който представя финансовият министър".

Ще видим как ще се развие тази дискусия. Знаете, че последната дума ще има и президентът, когато проектът бъде гласуван в Народното събрание, каза също Йотова.

Във връзка с вота на недоверие, който ще бъде гласуван днес, тя коментира, че по време на дебата нито военният министър, нито министър-председателят са успели да защитят тезите си.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Банкя, където откри XV Конгрес на Националния съюз на трудово-производителните кооперации.