"Не си позволяваме да даваме съвети на президента, той изпълни конституционната възможност, която му е дадена. Позицията на БСП, изразена от нас още преди три месеца тук, от трибуната на Народното събрание, е: "Състезание с един кандидат не е състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов - по закон предложенията се правят или от прокурорите, или от правителството. Надявахме се Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост - за нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат". Това цитира от стенограмата на НС председателят на БСП Корнелия Нинова. По думите й БСП в такива уговорки не участва и законът не дава това право на партиите - нито да предлагат, нито да въздействат на този процес.

"Уважаваме решението на президента, той има това право по Конституция. Бих искала да се обърна към лидерите на другите партии - не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС - за партийни, икономически или лични интереси. Те са висши магистрати и трябва да действат единствено водени от закона, вътрешното си убеждение и от съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират", завърши Нинова.

И останалите политически сили в парламента коментираха, че е конституционно право на президента да не подпише указа за новия главен прокурор

И останалите политическите сили в парламента коментираха, че е конституционно право на президента да върне на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурор и сега всичко е в ръцете на ВСС. Вчера Румен Радев обясни публично мотивите си.

От ГЕРБ обаче припомниха, че реформата е станала с промени в конституцията и в закона за съдебната власт. И именно тези, които протестират срещу избора на новия главен прокурор, бяха в основата на тези предложения - визирам представители на "Демократична България", обясни Красимир Ципов.

Той все пак уточни, че решението на държавния глава е негово конституционно правомощие.

Оттук нататък процедурата трябва да продължи, всичко е в ръцете на ВСС и трябва да изчакаме какво ще бъде решението му, добави политикът.

Ципов обясни, че правителството не е номинирало свой кандидат за главен прокурор, защото, ако са били упражнили това правомощие, са щели да възникнат много въпроси. Такова е било мнението и на правосъдния министър, и на премиера.

В изказването си президентът вчера изтъкна липсата на алтернативно предложение на правосъдния министър като един от мотивите да не подпише назначението на избрания за главен прокурор Иван Гешев.

Това е законова възможност, не е задължение на правителството, обясни Красимир Ципов.

И от ДПС смятат, че политици, народни представители, партии не трябва да коментират това производство, защото са извън цялата процедура.Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не указ, къде е ролята на народните представители в цялата тази процедура, за да коментираме, заяви Хамид Хамид. Той подчерта, че всеки коментар от всеки политик, докато не е завършила процедурата, е начин на влияние.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също смята, че решението на президента кореспондира с правомощията му. Един от аргументите за обществено несъгласие коментира - както имаше несъгласие, така има и съгласие. Не мисля, че трябва да се драматизира излишно, така е решил президентът, посочи Каракачанов. Той предполага, че, ако не се появи друга кандидатура, ВСС ще препотвърди своето решение за Иван Гешев.