Депутати от всички парламентарни групи излязоха с остри критики срещу служебния кабинет. Стигна се до искане президентът Румен Радев да се яви в Народното събрание, за да обясни действията на назначените от него министри.

Депутатът от БСП Иван Ченчев определи като "безпрецедентно нахалство" изявлението на служебния премиер Гълъб Донев, че изслушването му в парламента е пиар ход и сламка за удавници.

"Това не е ли обида към парламента. Хайде, г-н председател, заедно да призовем служебния министър-председател, назначения министър-председател, да слага плувките и плавниците и да идва бързо в парламента при удавниците. Изобщо май отиваме до това, че един човек контролира всички в държавата, но всички от назначените. Хайде да сложим край на всичко това - да се вземем в ръце и да махнем назначените. Мисля, че е време", заяви Ченчев от трибуната, информира БНР.

"Всеки ще ни нарича, както си иска, защото ние не упражняваме конституционните си правомощия като народни представители. Ако от 4 парламента, 3 не могат да излъчат редовен кабинет, ние за какво призоваваме от тази трибуна", репликира го зам.-председателят на парламента Йордан Цонев.

Но атаката срещу служебния кабинет не спря. Депутатът от левицата Явор Божанков се оплака, че в получен от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов отговор няма имена на фирми и цени на сключени от ведомството договори.

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога не съм вярвал, че ще го кажа", заяви Божанков.

"Може би се налага президентът да дойде и да даде обяснение за поведението на министрите си", призова на свой Асен Василев от "Продължаваме промяната".

"Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България? Това е въпросът към Вас днес", допълни бившият финансов министър.

От ГЕРБ пък не скриха забележките си към министъра на културата Велислав Минеков, че е назначил Татяна Дончева в управата на Фонд "13 века България".

"Министърът на културата, ако може да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор. Между другото да ви съобщя, че е назначил Татяна Дончева, наш колега отпреди няколко Народни събрания, за член на борда на Фонд "13 века България", което е абсолютно необяснимо", протестира Биков.

"А себе си се е назначил за председател на Управителния съвет. Така че моят призив е някои министри евентуално да се покажат, но други, ако може да не се показват чак толкова много", апелира той.