Депутати от "Продължаваме промяната" заподозряха, че има политически сценарий, очертан от ИТН, ГЕРБ и ДПС.

"Виждаме го в залата, ГЕРБ от известно време започнаха координация с нашите колеги от ИТН. Вчера дори чух, че след комисията, когато се разбра, че ИТН излизат от правителството, дори се чу, че Ива Митева се прегръщала с колеги от ГЕРБ. Така че и това не е изненада - виждаше се и по гласуването", обясни пред БНР Ракшиев.

"Вчера ГЕРБ ни атакуваха по същата линия, по която и ИТН, свързана с инфраструктурните проекти, за които господин Караджов искаше допълнителни бюджети. Аз нямам никакво съмнение, че ГЕРБ и ИТН са в координация, може би и с ДПС", подчерта депутатът от ПП.

"Няма да се учудя, ако колегите от ИТН имат някакъв план да направят ново правителство в този парламент", коментира още Александър Ракшиев.

Народният представител попита при евентуални предсрочни избори при същите играчи плюс Янев, каква коалиция може да се състави.

Според него "влизаме в спирала от несигурност" и предстоят месеци неясноти и политически боричкания.

Политически сценарий в действията на ИТН заподозря и друг депутат от ПП - Андрей Гюров. По думите му в последните месеци ИТН саботират управлението със спиране на правосъдната реформа, повдигат теми, които не вълнуват българските граждани.

"Видя се в последно време, че ИТН не играе в този отбор. Подхождаме винаги с кредит на доверие, правили сме всичко необходимо да намираме компромисите и да поддържаме диалога в коалицията. Доста от действията на ИТН са плод на сценарий", коментира Гюров пред БНТ.

Гюров отбеляза още, че ИТН са саботирали напредъка по закона за КПКОНПИ, а правна комисия не работи, тъй като депутатите не са присъствали на заседанията. Замяната на този шеф на КПКОНПИ с министър Рашков би бил чудесен знак за обществото, тъй като по думите му комисията е единственият разследващ орган, който може да работи по времето на главния прокурор Иван Гешев.

Имаме ясна програма какво трябва да се случи, имаме Закона за бюджета, за да могат средствата да стигнат до хората, каза Гюров и нарече обвиненията на ИТН за Северна Македония "сценка", която вече се е изтъркала.

По думите на Андрей Гюров от ПП няма да е необходим вот на недоверие.