Решението е окончателно и влиза в сила от днес. В него пише, че КС "отхвърля искането на 96 депутати от ГЕРБ за предсрочно прекратяване пълномощията на Делян Славчев Пеевски, избран с листата на ДПС, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на ДАНС".

Искането на ГЕРБ раздели КС на две и не получи изискуемата подкрепа на повече от половината (най-малко 7 гласа) от всички 12 конституционни съдии, поради което е отхвърлено.

Според 6-ма от съдиите Пеевски е депутат, защото с оттеглянето си от поста председател на ДАНС той на практика е предприел действия по отстраняване на несъвместимостта, която е възникнала с избора му начело на държавната агенция.

5-ма от магистратите са подкрепили проекта за решение на докладчика по делото Румен Ненков. Според тях Пеевски не може да се върне в парламента, защото с избора и клетвата фактически е встъпил в длъжност. Те се мотивират с това, че като шеф на ДАНС той е провел работни срещи с ръководни служители на агенцията, с главния прокурор и с вътрашния министър.

12-ят конституционен съдия - Цанка Цанкова, пък смята, че искането за установяване на несъвместимост е недопустимо, защото с избора и клетвата като шеф на ДАНС Пеевски е престанал да бъде народен представител. В противен случай, смята съдийката, би означавало, че парламентът е нарушил Конституцията, предаде БНТ.

По информация на Mediapool срещу връщането на Пеевски в парламента са гласували Румен Ненков, Благовест Пунев, Кети Маркова, Георги Ангелов и бившият зам.-председател на парламента Анастас Анастасов.

В подкрепа на Пеевски са гласували председателят на КС проф. Димитър Токушев, който бе назначен от бившия президент Георги Първанов, доц. Пламен Киров, също назначен от Първанов, доц. Красен Стойчев, който влезе в КС по предложение на Тройната коалиция, бившият главен прокурор Борис Велчев, назначен от президента Росен Плевнелиев, и Гроздан Илиев, назначен от мнозинството на ГЕРБ, и Стефка Стоева.

Още през юли Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, внесе предложение за решение на спора. По неясни причини обаче датата за насрочване на заседание бе отлагана до 24 септември, когато пък съдиите неочаквано приеха решение да поканят Пеевски за лично обяснение. 

Той обаче отказа, като изпрати писмо, в което заяви, че върху съда се оказва натиск от медии и ГЕРБ.. Пеевски дори се оплака, че е жертва на „медии, политически и бизнес кръгове” и и че е „сатанизиран” в публичното пространство.

Той твърди, че не е подписал нито един документ в качеството си на шеф на ДАНС, затова не може да се говори, че е встъпил официално в длъжност. 

След като решението на КС бе оповестено, Пеевски направи изявление, в което заяви, че го приема заради десетките хиляди избиратели, които го удостояват с доверието си вече два последователни мандата.
Според него въпросът е не кой го е предложил за шеф на ДАНС, а кой не му е позволил да остана не този пост.

На 117-ия ден от протестите се стигна до сблъсъци, след като протестиращи се опитаха да блокират премиера Пламен Орешарски.


Анкета: Одобрявате ли решението на КС да върне Пеевски като депутат?