Областният управител на София е подготвил обжалване на решението на съда. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет премиерът Николай Денков, който коментира решението на Административния съд в София-град да бъдат прекратени действията по демонтажа на Паметника на Съветската армия.

"Вероятно утре ще бъде изпратено. Там има аргументи, те са достатъчно ясни. Нека да върви процедурата и ще видим крайния резултат", съобщи още премиерът.

Според министър-председателя монументът разделя българското общество.

Попитан за разпространените от "БСП за България" снимки, на които представители на политически сили, подкрепящи правителството, режат торта с лика на паметника, премиерът заяви: "Кой как решил да отпразнува не е моя работа да коментирам. Не съм го правил, не съм участвал. Може да се спори дали е естетически издържано, но това е още една илюстрация, че част от хората не го искат този паметник и се радват, че той вече не е там".

Денков отговори и на въпрос от журналисти за информация относно кораба с български екипаж "Верила", на който са открити 500 кг кокаин.

"Доколкото разбрах вече сте интервюирали министъра на вътрешните работи, така че той има най-достоверна последна информация. Нямам какво да добавя по тази тема".

Денков потвърди, че страната ни няма възможност да изпрати фрегата в Червено море, която да спомогне за международните усилия за охрана на корабния трафик. "България в момента няма възможност да изпрати фрегата, както другите държави - Франция, Испания и Индия. Беше обсъждано на европейско ниво, че е добре да се координират действията на различните държави от Европейския съюз", обясни той. Денков допълни, че страната ни може да изпрати единствено щабни офицери, които да участват в координацията на международните сили там.

Министър-председателят увери, че продължават и преговорите за освобождаването на корабите " Галакси лийдър" и "Руен" и техните екипажи.

Премиерът Денков коментира темите след срещата си в Министерския съвет с български творци и интелектуалци.