Министър-председателят акад. Николай Денков свиква съвещание във връзка с изострената ситуация в Руската федерация, съобщиха от правителствената пресслужба.

В него ще участват вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи Тодор Тагарев и Калин Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев и служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев.

Ще бъдат обсъдени всички евентуални рискове за сигурността на страната и за живота и здравето на българските граждани на територията на Русия, както и готовността на държавата за реакция при възникване на необходимост.

По-късно тази вечер се очаква премиерът да направи изявление, допълват от пресслужбата на Министерския съвет.

По-рано президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който е на официално посещение в Австрия, коментира, че ако ситуацията по сигурността в Русия продължи да се влошава, трябва да помислим отново, както по времето на (бившия руски президент Борис) Елцин, какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави и огромните запаси от химически оръжия в Русия. 

Имаме нов източник на нестабилност и трябва да бъде много внимателни. Надявам се, че европейските институции и НАТО, всички ние няма да стоим само като странични наблюдатели, а ще консолидираме усилията си и ще предприемем мерки защитим страните си и да гарантираме сигурността си, призова държавният глава.