Премиерът Николай Денков смята, че ротацията на министър-председателя може да се извърши най-лесно с първия мандат на ГЕРБ, а не както е в момента с мандата на ПП-ДБ.

"За мен това е абсолютно технически въпрос. Ако мен ме питат лично, смятам, че първият мандат ще бъде най-лесно да се реализира, но трябва да се вземе решение от партийните органи, така, че аз не предпоставям какво ще се случи", каза Денков

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази мнение, че няма нужда от смяна на мандатите при ротацията на премиера Денков с Мария Габриел.

"Преди 9 месеца хората, които подкрепяха ПП и ДБ не искаха да повярват, че не са първи. Сега вече всичко е друго, ненужно и смешно е упражнението Мария да приеме мандата и след няколко дни да го върне", каза Борисов. Сега като е с мандата на ПП и ДБ какво прави по-различни нещата, това са излишни коментари, подчерта още лидерът на ГЕРБ.

Подобно на Борисов, Денков заяви, че разговорът за министрите ще започне, след като се прегледа как е минала програмата.

Денков припомни, че според договорката той ще е вицепремиер, ако Мария Габриел е премиер.

"Бих се радвал Асен Василев да бъде вицепремиер след ротацията. Няма драма тук, стига и ГЕРБ да се съгласят. Важното е всеки да си е на мястото", каза още Николай Денков и подчерта, че не се обсъжда фигури от ДПС да влязат в следващия кабинет.

"Имаме още два месеца в които да работим, стига сме говорили само за ротацията, а да видим какво ще се работи", подчерта още  министър-председателят.

Малко по-рано президентът Румен Радев обяви, че в понеделник ще сезира Конституционния съд заради приетите от парламента в края на миналата година промени в основния закон "за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската Конституция".

Държавният глава отново отправи критики към управлението.

"Влизаме в 2024 година със смесени чувства и половинчати решения: полуконституция, полушенген, както казахте, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление, но когато политическият разгул и търговията с националния суверенитет започнат да се приемат за норма, цената е националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани".

От своя страна премиерът Денков отхвърли критикте на президента за това, че сме влезли в "полуШенген":

"Ние ставаме пълноправен член на Шенген. Ако някой се съмнява, да погледне съобщението от председателя на Европейската комисия. То започва точно с това: че това е пълноправен Шенген. Ние участваме в Шенген. Единственото, което остава, е да се осигури дата за отваряне на сухопътните граници. Не виждам никакъв смисъл да коментирам споразумението с Австрия. Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо правителство, така, че всички тези внушения нямат никаква основа спрямо Конституцията на България", коментира министър-председателят.