Възприели сме принципа, по който работи Брюксел, докато всичко не е договорено, да не се правят изказвания, които впоследствие да се анализират, опровергават и т. н. След детайлен анализ ще излезем всички и ще кажем какъв ще бъде кабинетът след ротацията. Това каза  край котленското село Медвен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Той посети пътна отсечка, която предстои да бъде ремонтирана по проект и заедно с кметовете на Сливен, Котел и Нова Загора представиха инфраструктурни проекти на стойност близо 100 милиона лева за област

Той определи ротацията като дреболия.

"Мария Габриел ще отиде с одобрен от парламентарните групи кабинет, след това веднага ще започне избирането по същество на този кабинет.  Смисълът на връщането на мандатите е отново да се завърти рулетката. Ние в момента сме в хипотезата просто ротация на премиерите, след като ние предварително сме одобрили всички министри. Да, за първи път ще се прави. Но е същата технология. Първо оставка на правителството, след това избор на премиер, избор на министри, което трябва да го свършим за няколко дена", каза лидерът на ГЕРБ.

За евентуалната смяна на министри в кабинета "Габриел" Борисов обяви, че тя не е на всяка цена.

"След като сме се разбрали с всички колеги, че много внимателно, непредубедено, не с желанието на всяка цена да се смени един министър с един или с друг... Представяте ли си в Министерството на спорта да ви заловят с десетки хиляди левове рушвети, и нито една медия да не попита дали ще бъде сменен министърът на спорта. Но аз казвам - не, след детайлен анализ всички ще кажем какъв ще бъде кабинетът", каза Борисов.

На въпросa за смяната на вътрешния министър Калин Стоянов, след инцидента в Стара Загора Борисов обяви, че такива винаги са ставали и виновните за това си носят последствията. Той обаче похвали работата му по Шенген като заяви, че вътрешният министър, заедно с Габриел, Денков, Кирил Петков, ДПС с либералите в Европа, и хората на място са свършили огромна работа.

"Не можем да се сърдим на австрийските колеги, че изискват от нас да пазим границата, коментира Борисов. Последните месеци, връщайки се към старите добри оперативни практики, МВР се справя много добре", посочи още Бирисов.

По думите му "напъните на опозицията да ни убеждават как ще се напълним с бежанци са несериозни".

"Има Дъблинско споразумение, което точно и ясно казва реда, по който мигранти се връщат към държавите, които не се справят. Имаме финансиране, възможност за съвместна охрана на границите", добави Борисов.

Борисов отхвърли критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Точно тази опозиция беше вицепремиер една година. Вицепремиер на Кирил Петков. И има наглостта да критикува. Нормално е - всяка опозиция иска да излезе и говори, че при тях ще е по-добре. Когато при нас имаше нулева миграция, това за същите тези хора не беше важно", заяви Борисов.

На коментар, че въпросът за Шенген ще бъде поставен отново в Народното събрание, той заяви: "И какво от това? Кое ще поставят? Че разбиха службите, разградиха границата и я вкараха в тая ситуация държавата?! Айде да си кажем истината. Не е ли така? Така е. Бях ясен".

Вече сме пълноправен член на Шенген, само от нас зависи за месец да се стегнем, което виждам го правим, отбеляза още лидерът на ГЕРБ.

 

Темата за ротацияата и Шенген беше коментирана пред журналисти и от премиера Николай Денков.

"Ние имаме пълен Шенген. Това гласи решението на ЕК. Това, което остава е, да се подсигури дата, по която да влезем и за сухопътните граници. Ако някой се съмнява, да погледне съобщението на председателя на ЕК", заяви Денков, който участва на водосвета на бойните знамена за Богоявление.

"Няма нищо скрито-покрито, няма никакви бройки с мигранти. Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо правителство. Ако някой иска да атакува Конституцията, нека да погледне, че това е редовно правителство, подкрепено от парламент, в пълно съответствие с Конституцията. Всичко друго са само внушения, за да бъдат плашени хората, че се случва нещо лошо", посочи още премиерът.

По думите му, предстои технически да се уточни как ще се осъществи ротацията на премиера през март.

"По отношение на министрите, има управленска програма, ще се направи преглед кой какво е свършил", поясни още министър-председателят.