Имаме много големи системни проблеми с превенцията, искам да работим по нея. Това каза по Нова министър-председателят Николай Денков по повод наводнението по Южното Черноморие. След бедствието държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин, увери премиерът и отбеляза, че до края на септември би трябвало да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите след наводненията домакинства.

Попитан за оценка за справяне със ситуацията в Царево и околностите, Денков посочи, че оценките трябва да ги слагат хората, когато става дума за политици. Но, ако трябва да преценя къде се намираме в такива трудни ситуации, по отношение на реакцията в Царево - бързина на реакцията, координация между институциите, помагане на хората, които трябваше веднага да бъдат изведени от опасните места, след това хората от социална политика, които тръгнаха да обикалят по къщи - всичко това стана по най-добрия възможен начин в тази трудна ситуация, категоричен е акад. Денков.

В това отношение оценката е висока, но за всичко останало - как е била подготвена държавата, превенцията, това, което се вижда сега в Карлово и какво се прави, след като мине събитието - там има много големи проблеми, коментира премиерът.

Денков имаше предвид наводненията преди година в общините Карлово, Марица и Калояново. След поройни дъждове придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма засегнаха стотици къщи, разрушиха инфраструктура.

Денков имаме два системни проблема, цитира изказването му и БТА. Единият е превенцията спрямо подготовката за евентуално бедствие - да бъдем възможно най-добре подготвени. Денков даде пример за 360 участъка, с които още миналата година служебният министър на околната среда и водите е казал, че има проблем и трябва да се търси решение. Отпуснати са средства, които са отишли в над 90 обекта, от които само десет са били такива, посочени като проблемни от служебния министър, изтъкна Денков.

За да не се повтори ситуацията с помощта за Карлово, трябва промяна - за да не се стига дотам държавата да отпуска пари за общините, а хората да казват, че не се решават проблемите. Според Денков държавата трябва да остане до общините и да ги контролира по-добре.

Премиерът за пенсиите

Денков коментира и въпроса за увеличението на пенсиите през 2024 г. Има политически консенсус около т. нар. швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас, отбеляза премиерът. Тече дискусия за вдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство. "Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите", каза още министър-председателят.

Денков заяви, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Денков и Радев

Премиерът коментира и кадъра, запечатал как той и президентът Румен Радев си говорят на трибуната на стадиона по време на "Мача на надеждата". Денков призна, че разговорът е бил за "проблемите, които трябва да решаваме заедно". "Когато се говори за престрелки, искам да кажа, че това не е коректно. Много дълго време имаше залпове само от едната страна към другата. Надявам се този период да е приключил и да си говорим, защото имаме какво да правим заедно", каза още премиерът.

Според него искане на импийчмънт на Румен Радев би отнело излишно много обществена енергия, но подчерта, че държавният глава неколкократно е излизал извън правомощията си, дадени му по Конституция. "Той е дал основания за това, но все пак смятам, че по-скоро би пречело такова решение в момента", допълни Денков.

Управляващите - коалиция или (не)коалиция

Министър-председателят обясни и кога, според него, управляващото мнозинство може да нарече себе си "коалиция". Това би станало, след като помежду им бъде изградено доверие, че могат да работят ефективно заедно.

"До края на годината това може да стане. Приемем ли законите, които са в НС, ако успеем да променим Конституцията по начина, по който е замислена, бих могъл да кажа, че има доверие. Формалният начин е да има подписан документ", посочи той. По думите му "ДПС трябва да играе роля по отношение на приемането на конституционните промени".

Че България ще бъде приета в Шенген до октомври, премиерът не може да гарантира. Надеждата е това да стане най-късно през декември.