Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси във Фейсбук. Поводът е три месеца откакто правителството встъпи в длъжност. Още в самото начало той обяви, че постепенно се успокоява обстановката след наводненията по Черноморието. Премиерът даде отговори на въпроси, свързани с водния апокалипсис на морето, икономиката, енергетиката, вътрешната и външна политика на кабинета:

  • Обстановката с наводненията се успокоява, институциите са на терен
  • Има опити Черно море да бъде превърнато в "руско езеро". Не слушам никакво посолство. Отдавна нямам ментори...
  • 3 март вече не обединява българите.
  • Подадох ръка към президента
  • Премахнахме дисбаланса при заплатите
  • Цените на горивата в България зависят от регионалния пазар, не може да ги контролираме
  • Очакване за антикорупционния закон
  • Обсъжда се премахване на екостикерите от колите
  • Електронни медицински бележки в училище срещу злоупотребите с тях

Тази сутрин Денков отново се е чул с хората в щаба в Царево.

"Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми за пиене, но за битови нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка", каза премиерът за наводненията вследствие на проливния дъжд.

"Очаква се през следващите дни да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят. Веднага ще бъдат отпуснати средства, за да могат да започнат ремонтите през Агенция "Пътна инфраструктура", допълни още Денков.

Министър-председателят определи реакцията на институциите в държавата като светкавична.

Той припомни, че има два вида помощ за пострадалите - до 1512 лв. на домакинство за разрушение по сградите и до 2500 лв. за електроуреди, които първо трябва да се закупят, а сумата се възстановява след това.

Предстои да се възстановят пътищата и да се направи преглед на водосборните оттоци и деретата в засегнатия регион, съобщи още Денков.

Премиерът обяви, че прокуратурата се е самосезирала за потопа и ще проверява дали има законови нарушения.

"Когато имаме такива валежи, имаме природно бедствие и нещата трябва да бъдат ясно разделени - кога рискът идва от това и кога от причинени от човека. Проверките на прокуратурата зависят от нея, но по отношение на причините, свързани със самия терен и водосбора, който се събира, ще отнеме време от 2-3 месеца, за да се види кой и каква отговорност носи тук", поясни Денков.

Министър-председателят категорично се обяви за спиране на застрояването по родното Черноморие.

"Такъв законопроект е част от програмата ни, но за съжаление, другите политически сили имат колебания в това отношение", каза той.

Равносметката за трите месеца на управлението на кабинета

"Много неща се правят, почти всички свързани с икономиката. Например трите отворени завода - в Русе, Стара Загора и в Шумен, всеки от тях с по няколкостотин нови работни места. Това са инвестиции", посочи Денков. 

"Това са инвестиции, които дават възможност за развитие на регионите. Министерство на икономиката разглежда близо 10 проекта за инвестиции в градове извън София", пресметна премиерът.

Подадена ръка към президента

Премиерът Денков определи като хубав символ вчерашните му разговори с президента Румен Радев. Двамата бяха заедно на националния стадион "Васил Левски" по време на "Мача на надеждата", организиран от Стилиян Петров: 

"Хубав символ имаше, както в деня на Съединението, така и в мача вчера. Този символ трябва да е пример за политиците и да избираме каузите, които могат да ни обединят. Няма съмнение, че имаме различия с президента Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за гражданите и икономиката - такива са проектите с Гърция и Румъния и енергийните проекти. Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за такива проекти. Приемете разговора вчера като подадена ръка, включително и от моя страна, защото много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството, да престанат."

Радев и Мария Гарбиел вече са обсъдили темата за посланиците.

"Това, което знам, е, че Мария Габриел като външен министър и президентът са провели разговор за посланиците. Вчера накратко обсъдихме тази тема с президента. Разговорът е бил конструктивен. Знаете, че трябва двете страни да се съгласят, за да бъде издаден указ. Нека да видим какъв ще е крайният резултат, скоро ще е", увери той.

Крачка към премахване на дисбалансите при заплатите в администрацията

Ще направим сериозна крачка към премахването на дисбалансите при заплатите в държавната администрация, обеща Денков.

Той обясни, че до този момент заплатите в съответната администрация са се определяли от това доколко успешно е лобирал ресорният министър пред министъра на финансите при подготовката на годишния бюджет. Премиерът увери, че настоящият кабинет ще промени този подход.

"Поискахме от всички министерства информация за това какви са заплатите в съответните ведомства и в структурите, включително в Националния статистически институт и Агенцията за борба с градушките, които основно имат оплаквания, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г., трябва да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването", обясни премиерът Денков.

Той подчерта, че в сферата на здравеопазването също има дисбаланси.

"В закона сме заложили възможността да има правила в колективния трудов договор, които да премахнат тази ужасяваща ножица между най-високите заплати, които правят от директорите на болници милионери, и заплатите на лекарите и медицинските сестри, които са мизерни", каза още Денков.

По думите му, борбата за нормален живот в България е борба срещу демографската криза.

"Опитваме се да привлечем и инвеститори, които да дават високи заплати", каза премиерът.

"Не се предвижда промяна в регионите, но започнахме работа, че да променим този дисбаланс - София-Пловдив линията се развива изключително добре, но това става за сметка на други региони. Това, което заложихме в оперативните програми, бе 50% да отиват за Северозападна България", обясни той.

Пияни и дрогирани шофьори - ускоряват процеса за кръвни проби

Премиерът Денков обяви, че идната седмица ще бъде във ВМА, за да обсъдят как да се ускори процесът по излизане на проби, свързани с наркотици, така че да е максимум седмица.

"Стартирахме купуването на апаратура и трябва да се обучат и специалисти, които да работят с нея. Очаквам резултати и да променим организацията за тестовете още следващата седмица. Истинският тест, който дава резултатите, са кръвните проби. По-скоро трябва да се смени законът и да се затворят вратичките някой да отказва да прави кръвен тест", допълни той.

Министър-председателят посочи, че в парламента има проект, който да махне стикерите от стъклата на автомобилите.

"За екостикерите все още няма съгласие, говоря за министерствата да се разберат и да внесат проект", каза Денков.

По темата за пътищата премиерът заяви:

Търсят вариант за отпушване на АМ "Хемус"

"Проблемът там е, че се започват строежи, които не съответстват на правилата и законите, раздават се пари без да има трасе и е създадена огромна каша по отношение на това как да се продължи и затова няколко правителства не могат да продължат строителството". 

"Трябва да работим с парламента, знам, че регионалният министър подготвя вариант, който да предложи. Трябва да престанат да се обжалват всякакви обществени поръчки, да се отпушат незаконните строежи и политиците да спрат да спорят дали може да се строи незаконно - не, не може", категоричен е премиерът.

За енергетиката и АЕЦ "Белене"

"Оборудването за "Белене" стои от години и всякакви опити да бъде построена не срещат необходимата икономическа обосновка, че да привлече инвеститори", каза премиерът.

"Ясно е, че Русия дълги години ще бъде под санкции и ние няма как да работим с нея. За това оборудване е добре, че се появи някакъв купувач. Следваме решението на парламента и се надявам преговорите да са успешни. Успоредно с това си развиваме ядрената енергетика. Преговорите с Уестингхаус за реактори имат възможност, която други нямат - те могат да намаляват мощността си сравнително бързо и това ги прави изключително добри за комбинация с други екологични източници", каза той.

ПАВЕЦ Чаира е най-добрата възможност, която имаме за съхранение на енергия. Хидрогоенераторите обаче не работят. Има швейцарски специалисти, които обследват. Видях се с японския посланик и подчертах, че за нас е важно експертите от "Тошиба", които са монтирали тези агрегати, да бъдат част от процеса. Очевидно има механични проблеми. Няколко са хипотезите. Едната е, че става въпрос за стареене на материала, обясни той.

Има идеи да развием този тип хидроцентрали и на други места, но това зависи от много сериозни инвестиции, подчерта Денков.

Да се направи преглед на концесиите и да се потърси балансиране, защото е ясно, че в много случаи са по-ниски, е поискал министърът на финансите. Денков обаче подчерта и, че има много фирми, които развиват руди на най-високо технологично ниво. Но има и проблем, че вместо да използваме суровините и да произвеждаме, ние ги изнасяме и след това внасяме готовите продукти.

Цените на горивата в България зависят от регионалния пазар, не може да ги контролираме

Денков посочи, че се опитват да избегнат всякакви възможни рискове за скока на цените.

"Цените на горивата в България зависят от регионалния пазар. Всеки, който погледне какви са цените в Румъния и Гърция, ще види, че в България са малко по-ниски от тези в Румъния и доста по-ниски от тези в Гърция", коментира премиерът и добави, че "не може да контролираме цените".

Преди два-три месеца цената на нефта на международните пазари беше под 70 долара за барел, а сега е 90 долара. Цената на нефта се отразява на тази на горивата, каза Денков. Според него България може да излезе от дерогацията, без да се променят цените на горивата. Ако се направят резки промени, могат да се реализират и доста черни сценарии, каза още министър-председателят.

По думите му държавният дълг спрямо брутния вътрешен продукт е около 20 на сто и остава горе-долу на едно и също ниво.

Русия опитва да направя Черно море в "руско езеро"

За момента не виждаме пряка заплаха за българските пристанища. Това е българска територия, никой не се е опитвал да влиза в наши води. По-скоро се вижда едно желание да се блокира икономическата територия, която е извън наши води. Подаден е сигнал в НАТО, че Русия се опитва да направи Черно море руско езеро, единственият начин да се противопоставим е, че на сила се отговаря със сила. Искам да кажа, че трябва да подсилим нашите военноморски сили така, че никой да не посмее да приближи нашите пристанища. Преди много, много години Варна е обстрелвана от Русия по Черно море. Не трябва да го позволяваме, каза той.

Националният ни интерес е Русия да е възможно най-далече от границите на България, категоричен е премиерът.

"Този, който стартира войната - това е Русия. Аз не виждам по какъв начин можем да поддържаме войната ние, които не сме я почнали. Това, което поддържаме - и би трябвало да бъде пределно ясно, че това е в националния интерес на България - е фронтовата линия, агресорът, да бъде колкото може по-далеч от границите на страната ни. Затова поддържаме Украйна, или най-малко това е един от аргументите, с цел да може Русия да бъде спряна допустимо най-далеч от границите на България" - така разяснява министър председателят акад. Николай Денков тезата, че държавното управление поддържа Украйна във войната.

Според Денков 3 март вече не обединява българите

"Честно казвам - след като видях как г-жа Митрофанова се опитваше да ни обяснява как трябва да честваме 3 март, след като дойде патриархът от Русия и се накара на нашия президент какво казваме ние по тези празници, аз разбрах, че този празник вече не обединява българите. Няма как да ни обедини, защото винаги може да бъде тълкуван по два различни начина - че е празник, с който сме създадени като държава, и това е, което помним като деца и аз бих искал да е такъв. Но в същото време това е празникът, на който една имперска сила се опитва непрекъснато да ни напомни, че ако не беше тя, нямаше да съществуваме", обясни Денков. 

"24 май за мен е символът на това, че ако не беше българската държава с княз Борис Първи, а след това с цар Симеон, нямаше да има може би тази руска държава, която след това ни е освободила. Тя се е обединила именно, защото нашите книги и духовници са успели да обединят тези разкъсани племена тогава. Историята е много сложна. Затова, когато някой се опитва да ни обяснява, че има опити да подмени историята, аз не съм съгласен. Аз познавам историята много по-добре от това, което пише в учебниците. И г-н Костадинов я познава, но предпочита да разказва тази", каза премиерът.

Съдебната реформа

За да завърши процесът по съдебна реформа, трябват още сериозни промени в законодателството, каза премиерът.

"Съдебната реформа започна със законите, които бяха приети още в последната сесия на Народното събрание. Те бяха свързани с контрола върху дейността на главния прокурор и възможността да бъде разследван. Това бяха първите стъпки в тази посока", каза премиерът.

"На първо време, през следващите дни, очакваме развитие по антикорупционния закон. Там има препоръки от Европейската комисия и Венецианската комисия. Последната ми информация е, че има съгласие как ще изглежда законопроектът, който ще бъде гласуван в зала. Очаквам следващите дни да бъде приет", коментира още министър-председателят.

Според него успоредно с това трябва да бъдат приети промените в Конституцията.

"Това ще изисква малко повече време. Разчетът е до края на годината. Успоредно с това трябва да се подготвят промените в структурата и състава на Висшия съдебен съвет. Това ще отнеме още няколко месеца, но е ключово, за да знаем, че системата е подредена по правилния начин, с минимално политическо въздействие. Големият порок на съдебната система е, че тя е силно зависима от политическите сили. Това се опитваме да премахнем", коментира Денков.

Министър-председателят посочи, че в началото на тази година е присъствал на представянето на годишния доклад на Антикорупционния фонд, където е изнесена информация за около 13-14 процеса за корупция и само една осъдителна присъда и тя е на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

"Всички знаем, че това не е представително като присъди спрямо нивото на корупция в България. Има проблеми в правосъдната система и се опитваме да ги решим", каза той.

Е-медицински бележки и смените в училище

"Тази учебна година ще стартира с електронни медицински бележки, които учениците ще могат да представят в училище. Може би досега е имало злоупотреби, затова ще те се вкарват в електронен регистър. Никой няма да може да злоупотребява с медицински бележки. Заложихме в ПВУ проекти за строеж на 8 нови училища и 8 нови детски градини", разкри академикът.

Проблемът с това - учениците да учат в една сграда на различни смени, е от години, каза още той. Напомни, че има програма, която е направена, за да може децата да минат на една смяна, но не е имало достатъчни проекти. И отбеляза, че в ПВУ е заложен строеж на 8 нови училища във Варна, Бургас, Пловдив и София.

Това няма да е достатъчно, затова с министъра на финансите се разбрахме и в бюджета за 2023 г. бе включена нова програма за строеж на сгради. Осигурили сме средствата, увери Денков. Но припомни, че проектите са отговорност на общините.

За пропагандата, цензурата и Алексей Петров

Службите могат само да подадат информация за руска пропаганда в социалните мрежи. Да, в някои случаи подават. Но има проблем с регулацията - балансът е много фин, не трябва да ограничаваме свободата на словото, но трябва да ограничим лъжите. Това не е работа на службите. Знаете, че имаме проблеми с някои регулатори, които вдигат ръцете в тези случаи, посочи премиерът.

"Не слушам никакво посолство... Виждам доста политически сили, които слушат руското посолство. Аз лично слушам съвестта си, принципите си и разбирането за това какви са националните цели, какви мерки сме заложили в програмата и по никакъв начин не мога да се съглася, че националните цели, които сме заложили, са национални цели на Русия", отсече министър-председателят.

Запитан за срещата, подготвена от Алексей Петров, между лидерите на ПП и ГЕРБ, каза:

"Не съм бил там, нямам представа какво са си говорили. На тези въпроси трябва да отговарят Борисов, Кирил Петков и Асен Василев, ако са били там".

"Това, което знам е, че и журналистите снимаха как сме правили управленската програма в кафето. Какво задкулисие?", попита той по отношение на преговорите за правителство.

Това, което знам, е, че много отдавна нямам ментори. Имал съм отдавна - в науката. Моят професор почина. Правя това, което смятам за важно, вярно и съответства на интересите на България, увери той.

Всички решения се вземат пред очите на хората, стенограмите излизат след това, каза Денков.

Той посочи, че хората трябва да разберат, че борбата срещу корупцията не е само на правителството.

"Има проблем и на правосъдната система, но сме болно общество, което толерира твърде много корупцията. Хората трябва да са готови да подават сигнали. Аз никога не съм давал пари. Това означава да станеш съучастник на корупцията", посочи премиерът.

"За нас всеки ден е борба да си свършим работата. Никой не ни даде 100-те дни, така че не виждам защо трябва да правим нещо специално", каза още той.

Министър-председателят отговаря на въпроси на граждани и медии от 09:00 до 10:00 часа, на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Въпроси могат да се задават по време на живото излъчване на страницата на Министерския съвет в социалната мрежа. Това е третата му поред онлайн пресконференция Николай Денков.