Не съм прекъсвал диалога с Мария Габриел и днес разговарях с нея по телефона. Размразяването на преговорите трябва да започне от точката, до която сме стигнали, надявам се следващите дни те да продължат. Важно е да се успокоят емоциите, а после да се влезе в истинския разговор. Това заяви кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) академик Николай Денков в предаването "120 минути" по bTV.

Той посочи, че не е обсъждан вариант да бъде сменена ротацията и Мария Габриел да е премиер в първите девет месеца.

"Има причина да искаме ПП-ДБ да вземе първия ротационен премиерски мандат. Тя е свързана с това, че следващите месеци предстоят да бъдат приети важни закони. Видяхме какво стана в НПК, който беше внесен от Министерския съвет и в парламентарната правна комисия беше осакатен. Казахме, че това не може да стане така, а след това в пленарна зала беше възстановена оригиналната версия, която променя правилата", обясни акад. Денков.

По думите му, Мария Габриел го попитала как ще се управлява и как ще се сменят кадри, а той бил напълно съгласен с нея.

"След това изказване, което възпали малко духовете, по отношение на смяната на кадри, аз веднага се обадих и казах, че аз съм на другия край на спектъра - че всичко трябва да се прави спокойно", обясни Николай Денков.

Той коментира още, че част от експертите в проектокабинета "Денков" са посочени от ДБ, които стояли встрани, за да не се "придава политически оттенък". По думите му обаче ключово е избраните да са експерти.

По негови думи, от "Продължаваме промяната" искали да помогнат на Мария Габриел и ГЕРБ да не са в ситуация "всичко приключи" при връщането на неизпълнен първия мандат, макар и да имало такива съвети. Искали да дадат знак, че има надежда за втория мандат. 

"Първият възможен период беше вечерта, за да може на другия ден да имаме крайно решение", обясни академикът защо Националният съвет на партията е бил толкова късно вечерта.

Според Николай Денков темата за промени в службите е била интерпретирана по напълно превратен начин. "Смисълът на това, което се казва и то следва от закона. Смисълът на това законово изискване е ръководителите на служби да имат достъп до квалифицирана и секретна информация, която се дава от чуждите служби", обясни той.

Денков посочи, че това е стандартна процедура, която винаги се е правила и пак ще се прави, и означава, че номинираният за позицията, за да може да си свърши работата, трябва да има достъп до съответните нива на секретност в партньорските служби.

По думите на кандидата за премиер на ПП-ДБ в службите има проблеми, които си стоят. А като пример акад. Денков посочи, че предложението за смяна на шефовете на служби и утвърждаването им, трябва да става в разделение на властите.