"Оставката на министър Кирил Вътев не е основа за преговори. Ние (с част от земеделците) стигнахме до решение, което смятам за разумно, те смятат за разумно и затова подписахме споразумението. Ако има някакви допълнителни искания, след като са видели споразумението, да си ги оформят по съответния начин, по правилния начин, за да се срещнем и да ги обсъдим" - това коментира пред журналисти премиерът Николай Денков.

По-рано днес се проведе земеделски протест под прозорците на Министерския съвет, като част от недоволните поискаха да влязат в сградата със сила, с настояване за спешна среща с министър-председателя. Полицията ги спря и след като напрежението утихна, те бяха допуснати в сградата, за да входират декларацията с исканията си в деловодството. 

Като основно искане днес бе изтъкната именно оставката на Вътев, но освен това и увеличение на тавана на максималната допустима финансова помощ, която едно стопанство може да вземе, както и предоговаряне на Зелената сделка. 

Няколко организации на земеделски производители в няколко бранша, включително и такива, които са отпаднали от схемите за компенсиране, предупредиха, че към края на седмицата могат да започнат съвместни протести с гръцки фермери по ГКПП "Кулата", ако не бъде изпълнен списъкът с искания:  

  • справедливо изплащане на помощите за щети, вследствие на войната в Украйна,
  • достъп до подкрепа и на млади и току-що регистрирани производители,
  • субсидиите да се изплатят до края на март,
  • промяна на стандарта за подпомагане на култури, отглеждани в планински райони,
  • отпадане на данъка върху субсидиите до 100 хил. лв., не само за производителите физически лица, но и за юридическите лица,
  • нов преглед на проблемните заявления при оглед със сателит от ДФЗ,
  • облекчаване на изискванията за лабораторни анализи, за калибриране на дюзите на пръскачките,
  • опростяване на някои законодателни процедури,
  • по-високи ставки за подпомагане при планинските и полупланински райони
  • създаване на постоянно действащ инструмент (гаранционен фонд) за компенсации при щети от природни бедствия или резки промени в пазарните условия, като сегашните.

Зад тези искания, по които протестиращите предстои да преговарят с Министерство на земеделието, застават от Национална асоциация на картофопроизводителите, Съюза на гъбопроизводителите, Националния съюз на земеделските кооперации, Съюза за развъждане на българските овце и кози и Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупковите плодове.

Денков за ротацията 

Пред журналисти край ПАВЕЦ Белмекен, която посети във връзка с окончателното завършване на рехабилитацията ѝ, Денков коментира и темата за ротацията. 

"Въпросът относно името на следващия външен министър не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение", заяви премиерът. "Ние с г-жа Габриел имаме абсолютно ясно насочена външна политика, която няма разлика между нас двамата. Но това, което е важно, е всеки от нас да продължи да има контакт с външните партньори, за да може, когато има дискусия, да се чуват съответните мнения", заяви министър-председателят.

На въпрос кога се предвижда да приключат обсъжданията с Мария Габриел относно състава на ротационния кабинет, премиерът отговори: "Ще видим как ще се случи. Това, което е фиксирано, на 6 март нашето правителство ще подаде оставка".