На извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет (МС) на 16 ноември са поканени и председателите на парламентарните групи, подкрепили предложението за отмяна на дерогацията за три дни - Десислава Атанасова - ГЕРБ и Делян Пеевски - ДПС. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В съвета ще се включат и министрите на икономиката и индустрията и на енергетиката - Богдан Богданов и Румен Радев. С изводите от докладите, които не са засекретени, допълнително ще бъде запозната и Диана Ковачева, омбудсман на републиката, уточняват от МС.

Премиерът Николай Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността към МС по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. То ще се проведе в 8:00 ч. на 16 ноември, четвъртък.

Вчера от МС съобщиха, че за участие в заседанието са поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателите на комисиите в парламента по енергетика - Делян Добрев, по външна политика - Бойко Борисов, по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната - Кирил Петков, и по икономическа политика и иновации - Хамид Хамид.

Фокус на заседанието ще бъде оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на Република България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на ЕС дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия.

Проектът беше отхвърлен на заседанието на енергийната парламентарна комисия по-рано днес. След отхвърлянето му председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев, който внесе законопроекта, коментира във Фейсбук: "С гласовете на БСП, Възраждане, ПП и ДБ беше отхвърлен законът за отнемане на дерогацията на Лукойл. Путинисти или обикновени опортюнисти?"