Министър-председателят Николай Денков ще посети днес Виена, където ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група "Австрия-България, Румъния" д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

В навечерието на посещението на Денков във Виена министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер даде да се разбере, че е против разширяването на Шенген. 

"Шенген не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира. Какво имам предвид: ние никога не сме имали толкова гранични контроли откакто съществува това свободно пространство, както в момента: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, защо? Защото Германия контролира границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия - със Словакия, Словения - с Хърватия, и смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли на друго място, в момента когато има толкова вътрешногранични контроли колкото никога досега в това пространство", коментира вчера Карнер по време на интервю по обществената австрийската телевизия (ОРФ), цитиран от БТА.

На журналистическия аргумент за позицията на мнозина, че този проблем може да се реши на общоевропейско равнище и че България и Румъния са изпълнили изцяло поставените им условия за влизане в Шенген, като позицията на налагане на вето е остро критикувана от Европейския парламент, от председателката на Европейската комисия и от президента на Австрия, Карнер каза:

"Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто - бел.ред.) въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита."

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер

Снимка: AP/БТА

Такова вътрешно затваряне на границите, такова нефункциониране или полуфункциониране на Шенген през последните години не е имало, отбеляза по БНР днес Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи.

При тази ситуация, при мигрантски поток, който е на най-високите си нива от миграционната криза - най-вероятно до края на годината бежанските молби ще достигнат 1 милион, на този фон каквито и аргументи да извадим, политически в Австрия може да бъде представено, че това ще доведе до увеличаване на мигрантския натиск, смята Гунев.

На този фон акад. Денков заяви в началото на октомври, че Австрия и Нидерландия ще спечелят, ако България и Румъния бъдат приети в Шенгенското пространство. С тези думи той посрещна председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка в Министерския съвет.

На 17 ноември 2022 г. със 106 гласа "за" и 18 "против" Народното събрание прие декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство, в която се заявява пълната подкрепа за усилията на българското правителство да постигне решение на Съвета на ЕС за членство на България в Шенген до края на 2022 г.

На 2 декември 2022 г. след заседание на правителството на Нидерландия министърът на външните работи Вопке Хукстра обяви, че Нидерландия ще блокира приемането на България в Шенгенското пространство на срещата на 8 декември 2022 г., а ще подкрепи приемането на Румъния и Хърватия.

Същия ден на пресконференция канцлерът на Австрия Карл Нехамер потвърди позицията на австрийското правителство, че няма да подкрепи присъединяването на България и Румъния на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието на 8 декември 2022 г.

Шенгенското пространство гарантира свободно движение на над 400 милиона европейци. То обхваща 27 държави - 23 страни членки на Европейския съюз, и четири асоциирани държави - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Външната граница на страните от Шенгенското пространство е над 50 000 км, като обхваща стотици летищни, морски и сухопътни гранични контролно-пропускателни пунктове.

Споразумението от Шенген е подписано на 14 юни 1985 г. в Шенген в Люксембург, намиращ се на границата с Франция и Германия, от пет от тогавашните десет страни членки на Европейската общност - Белгия, Нидерландия, Люксембург, Франция и Германия, с цел премахване на контрола на общите граници и свободно движение на гражданите между подписалите го страни.