Премиерът Николай Денков обърнал внимание пред лидерите от ЕС и лично пред Урсула фон дер Лайен, че текстът за определяне на розовото масло като токсично и опасно не е прецизен и научен. В качеството си химик Денков подчертал, че дали едно вещество е отровно, или не, това зависи много от концентрацията му, а от ЕК са пропуснали да го отбележат. Той настоял за преразглеждане на текста. Това обясни самият той пред журналисти след втория ден на срещата на върха в Брюксел.

"Като химик трябва да кажа, че има проблем в това, което се предлага - като обсъждаме дали нещо е вредно, винаги трябва да казваме не само какво е веществото, но и каква е неговата концентрация, което в текста го няма. Концентрация няма. След това говорих и с Урсула фон дер лайен, тя е доктор и разбира добре за какво става дума - кое е опасно. Помолих я да се погледне отново този текст, защото не е достатъчно съдържателен. Изглежда наукообразен, но не е точно научен, какъвто трябва да бъде", заяви българският министър-председател.

На срещата на върха в Брюксел е имало три основни теми - миграцията, икономиката и Украйна, като именно по въпроса за икономическото възстановяване на Европа от пандемията и войната в Украйна с нужда от повече производство, Денков използвал случая да повдигне нашия проблем с розовото масло, тъй като страната ни е сред най-големите производители и износители на суровината.

"По отношение на миграцията - новият акцент е да се направи всичко възможно да се задържат мигрантите в страните, от които идват извън ЕС, като така ще се избегне проблема с преразпределянето им между страните членки. Споразумението с Турция върши работа, каза той. Идеята е ЕС да сключи такова споразумение с други държави, обясни Денков, като даде пример с Тунис.

В хода на дискусията се видя, че Унгария и Полша не са съгласни с общия подход за миграцията, уточни премиерът Денков. Затова няма да има общо решение, а само изявление на председателя на ЕС, че 25 страни подкрепят, а две имат резерви.

По отношение на Украйна премиерът каза, че фокусът е бил да се мисли за дългосрочни фондове и фондовете за възстановяване.

Темата дали да се използват замразените руски активи, според него, е по-сложна и ООН също ще трябва да се произнесе по юридическите основания за подобни действия спрямо руските активи.

"Няма да бъдем лидери в този процес, защото той е много сложен", категоричен беше Николай Денков.  

"Европа трябва да помисли сериозно за събирането на достатъчно амуниции и вдигане на капацитета, което засяга българската армия и българската военна промишленост. Тези инвестиции, които ще се правят за повишаване на капацитета, част от тях биха могли да бъдат в България, ако ние сме активни. Така че министърът на отбраната Тагарев и министърът на икономиката Богданов ще работят по тази тема", добави премиерът.

Нидерландия чака доклада за България за върховенството на закона, който ЕК ще представи в първата седмица на юли и въз основа на заключенията в него, ще реши дали ще ни пусне в Шенген, станало ясно от разговора на Денков с Рюте. Срещите му с Марк Рюте и Нихамер са били насочени към това как да работим с техните общества, за да спечелим доверието.

"Бяха насочени към това как да работим с техните общества, за да спечелим доверието. Разбрахме се с австрийския канцлер за посетя Австрия възможно най-скоро, въпреки че имаше скорошни визити, за да представим резултатите от пилотния проект, който започна през март от предишното правителство и да договорим това, което имаме като предварително съгласие - техни митничари и граничари да дойдат на място и да се уверят какво правим ние", каза Денков.

Рюте признал, че е по-отворен в посока приемане на България в Шенген, но подчертал, че трябва да преодолеем различията си с Австрия и също така очаква да види доклада за напредъка на страната ни при върховенството на закона.

"По доклада ще има промени до последния ден, които ще отразяват напредъка, очакваме да бъде честен, коректен и достатъчно конкретен и ясен, а не с общи формулировки", коментира Николай Денков.

Снимка: БТА