"Продължаваме промяната" започва днес серия от експертни разговори по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Те ще продължат до събота - 27 ноември.

Общо 18 са темите, които ще бъдат на масата на преговорите. Във всяка една са поканени да участват по трима експерти от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Идеята е да бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии. Във всяка една от дискусиите ще участва по един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев.

Срещите ще бъдат проведени като паралелни дискусии и ще бъдат предавани на живо в Dir.bg.

В неделя, след балотажа, Кирил Петков коментира, че процесът се развива много добре и изрази надежда за добър диалог. Той и председателят на БСП Корнелия Нинова поотделно обясниха, че първо ще бъдат разгледани общите идеи в стратегиите, след което ще бъдат обсъдени различията. Темите, по които бъде постигнато съгласие, ще залегнат в бъдещата програма на следващото правителство, а тези, по които има различия, ще бъдат обсъдени допълнително. Съпредседателят на ПП е убеден, че именно този тип конструктивен диалог ще укрепи бъдещата коалиция.

Не може да се говори за добри политики и да се прави "А" отбора на България, ако не се структурира добър процес, убеден е Кирил Петков след лидерската среща миналия вторник.

Председателят на БСП Корнелия Нинова посочи, че разговорите им с Кирил Петков и Асен Василев са били за четиригодишен мандат на кабинет. В същото време левицата има своите ясни приоритети за първите сто дни и сред тях е бюджетът за 2022 г.

Засега имаме мандат да започнем тези преговори с приоритети социална политика, здравеопазване, образование и икономика, каза тя в деня на втория тур на президентските избори. И припомни решението на Националния съвет, че няма да има компромис от страна на левицата по темите за Република Северна Македония /РСМ/ и Истанбулската конвенция. Имаме решение на нашите политически органи, че присъединяването на РСМ към ЕС не може да бъде за сметка на българската история и на историческите факти, както и че не бихме подкрепили ратификация на Истанбулската конвенция, уточни Нинова.Тя получи мандат да води преговори от Политическия съвет на коалиция "БСП за България" и от Националния съвет на БСП.

Мандати да преговарят за кабинет получиха от колективните си органи председателят в оставка на "Да, България" Христо Иванов и председателят на ДСБ Атанас Атанасов след лидерската среща. Тогава Христо Иванов коментира, че са обнадеждени и гледат с оптимизъм на това, което започва. Нямаме никакви съществени разлики с очакваните мандатоносители от "Продължаваме промяната", отбеляза той.И добави, че няма на този етап разговори за конкретни имена за министерски постове, освен за оставката на Иван Гешев като главен прокурор.

В пост във фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че ще направи всичко възможно, което зависи от него, този път да има правителство. Той написа, че се е срещнал с Кирил Петков и Асен Василев и е изразил подкрепа за съставянето на кабинет с техния мандат. "Казах им директно, че ще направя всичко възможно, разбира се - всичко, което зависи от мен и от "Има такъв народ", за да може правителството да се реализира, парламентът да работи и хората да се успокоят", казва в поста си Трифонов.

Така разговорите започват днес:

  • Oт 10.00 ч. първа тема ще бъде "Енергетика". В същите часове ще се състоят и дебатите на тема "Икономика". От 15.00 ч. са разговорите за "Транспорт", паралелно с тях за "Правосъдие".
  • На 24 ноември от 10.00 ч. ще са разговорите по "Здравеопазване" и "Земеделие". Следобед - "Образование" и "Електронно правителство".
  • На 25 ноември сутринта са "Вътрешна сигурност" и "Екология". Вторият кръг са "Регионално развитие" и "Култура".
  • На 26 ноември ще преговарят екипите за туризъм и социални грижи. Следобед ще се дебатира по въпросите на националната сигурност и спорта.
  • На 27 ноември от 10.00 ч. преговорите ще са на тема "Финанси", следобед - "Международни отношения".