"Демократична България" внесе законопроект за промени в Закона за енергетиката, който по спешност да разреши казуса с липсата на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според анализите на обединението това ще доведе на правна стабилност, ако друг път се стигне до подобна ситуация като тази, при която Конституционният съд обяви избора на настоящия председател на КЕВР за противоречащ на Конституцията.

Предложението на "Демократична България" предвижда, че при липсата на председател (при предсрочно прекратяване на пълномощията му или когато не е избран) останалите членове на КЕВР определят представляващ комисията. Това е предвидено в нова алинея 4 към чл. 12б.

"За нас от гледна точка на правна стабилност най-доброто решение е с една поправка в Закона за енергетиката да затвори една липса в него. Ако има добра воля, законопроектът може да се разгледа до петък или до понеделник", заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той добави, че при наличието на такава воля би било логично президентът Румен Радев да се съобрази и да забави разпускането на парламента.

Иванов каза още, че връщането на предишния председател на КЕВР Иван Иванов не е безспорно конституционно. Според него ако това се случи с решение на парламента, може да бъдат заложени други конституционни бомби. Той добави, че самият Иванов е изразил нежелание да се върне в КЕВР.

В мотивите на законопроекта се казва, че с тази поправка се постига легитимна и оправдана цел - да се осигури непрекъсваемост, предвидимост и последователност в дейността на КЕВР. "Това е от съществено значение за всички заинтересовани страни - за гражданите, за бизнеса, за енергийните предприятия и ВиК операторите", допълват от "Демократична България".

Това е съвсем логично и ще спаси страната от непредвидими последствия от това, че е възможно с разпускането на този парламент да няма шеф на КЕВР, коментира и Ивайло Мирчев.

Той посочи, че предложението може да мине през Народното събрание за няколко дни, стига депутатите да имат доброто желание това да се случи. Тук трябва да се подходи държавнически, а не да се преследват тяснопартийни интереси, смята депутатът от ДБ.

Той изрази надежда да получат съгласието на парламентарните групи за този законопроект и сега на енергийна комисия ще разгледат и тази тема. Мирчев коментира, че няма индикации за съгласие, но работата на ДБ е да даде решение. Разговори сме водили, надяваме се да има разбиране и да постигнем съгласие в рамките на утрешния ден по тази тема, посочи той.

Ивайло Мирчев коментира, че предишният председател на КЕВР Иван Иванов е декларирал публично, че не иска да бъде председател на КЕВР.

За нас този въпрос е приключен с неговата декларация, добави депутатът от "Демократична България".