Дясната политическа формация "Демократична България" (ДСБ, "Да, България", Зелено движение) излезе с остра позиция срещу изграждането на АЕЦ "Белене".

В края на май процедурата за избор на стратегически инвеститор бе публикувана във вестника на ЕС и с това на практика беше даден старт на реализирането прословутия проект за втора атомна централа, чието начало датира в далечната 1981 г. Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата е до 90-ия ден от датата на публикуване. Дотук се стигна след решения на парламента и Министерски съвет от миналата година, с които бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта "съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип".

А само преди дни президентът Румен Радев заяви пред руската информационна агенция ТАСС, че реализирането на АЕЦ "Белене" е неизбежно, "защото са нужни надеждни източници на енергия за развиване на промишлеността".

"Управляващите и парламентарната "опозиция" формираха нов Отечествен Фронт, който се опитва да наложи довършването на АЕЦ "Белене" на всяка цена. Вече започна агитационна кампания за предаване на националните интереси чрез предоставяне на държавни гаранции на евентуалните инвеститори, вероятно и други облаги за сметка на данъкоплатците. БСП "вдигна топката" и сега се очаква ГЕРБ с ентусиазъм да приеме данъкоплатците да поемат основните рискове", се казва в позицията, чийто автор е бившият депутат Мартин Димитров, който е експерт по икономика и енергийна независимост .

Според десните сериалът "Чернобил", излъчен по НВО, за пореден път показва, че ядрените рискове не могат да бъдат предвидени и предотвратени, че некомпетентността и високомерието, подценяването на рисковете, неотчитането мнението и опита на другите, липсата на откритост, наглостта и глупостта са основните причини за ядрените катастрофи.

"Управляващите вече пета година не изпълняват задълженията си за изпращане на отработеното ядрено гориво за преработка, а го трупат на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това я превръща в ядрено бунище, създаващо заплаха за националната сигурност. Същевременно предвидените средства за тази цел изчезват, средства за изграждане на крайно хранилище за високоактивните отпадъци не се събират", допълват от "Демократична България".

И подчертават, че АЕЦ "Белене" е огромен риск за България, защото:

"1/ Нейната електроенергия ще е много по-скъпа от тази на АЕЦ "Козлодуй", което ясно се доказва от анализите на авторитетни международни институции, както и от договорите за изграждане на нови АЕЦ в Турция и Великобритания. В последна сметка резултатът би бил двукратно поскъпване на тока.

2/ Площадката е в сеизмичен район, а баластровата възглавница, направена за намаляване на сеизмичното въздействие, вероятно е увредена след наводняването й преди 9 години (големият гъол). Това може да доведе до катастрофална авария.

3/ Налагането на проекта АЕЦ "Белене" неминуемо води до затваряне на действащи централи. Бездействието на правителството вече изправя пред фалит ТЕЦ Марица Изток 2 - гръбнакът на нашата електроенергетика и на енергийната независимост на страната".

Заради това от формацията настояват за следното:

1/ Настояваме за независима проверка, с участието на професионалната общност в България, на баластровата възглавница.

2/ Да не бъдат предоставяни държавни гаранции под никаква форма.

3/ Проектът да бъде прекратен и да се започнат открити консултации за реализация на активите.