"Демократична България" спря сделката между Община Варна и бизнесмена Георги Гергов за Пловдивския панаир. "Общинският съвет във Варна отхвърли на заседанието си в сряда предложението, внесено чрез кмета на града Иван Портних, за апортиране на акции на община Варна в дружество, контролиращо панаира.", съобщават от "Демократична България". От партията разказват и коментират случаят. 

Общинските съветници на "Демократична България" в Пловдив и Варна предприеха в последните дни съвместни действия срещу измамата. След алармиране на медиите, писма до институции и публични протести, опитите засега са пресечени, заявяват от партията. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се включи в протеста в сряда пред община Варна, организиран от местните организации на обединението и излъчван в социалните мрежи. "Гергов е емблематична фигура на българското задкулисие и далаверата с прилапването на Пловдивския панаир е емблематична за цялата история на българския мафиотски криминален преход. През тази история се преплитат биографиите на Георги Гергов и на Сотир Цацаров, тя дава контекст на въпроса, откъде се появи Цацаров, за да оглави прокуратурата. И защо сега Цацаров като председател на комисията за борба с корупцията си затваря очите за всичко, което се случва", каза Иванов. Той припомни, че Цацаров като главен прокурор беше част от ЦУМ-гейт, който се разви в друга емблематична сграда с национално значение, попаднала под контрола на Гергов.

Ето каква е историята с Пловдивския панаир, според Демократична България. Община Варна притежава 16 340 000 броя акции в "Пълдин Туристинвест" АД, равни на 29% от капитала на дружеството. Негов мажоритарен собственик е пловдивският бизнесмен и бивш областен лидер на БСП Георги Гергов. Чрез това и други свои дружества той притежава над 2/3 от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. С акциите на варненската община "Пълдин Туристинвест" би имал 79,3% от Панаира - дял, осигуряващ квалифицирано мнозинство при вземането на решения.

Варненските акции в Панаира датират от друга схема между Портних и Гергов - за т.нар. Дупка в центъра на морския град, излязла 43 млн. лв. на държавния бюджет. Общината получи от държавата като подарък 29% от акциите в Панаира, но Общинският съвет през 2017 г. гласува да ѝ ги върне.

Погазвайки решението на съвета, Портних вкара в общинския съвет предложението за апорт. Общинарите на "Демократична България" от Пловдив и Варна изпратиха писмо до министъра на икономиката Даниела Везиева с въпрос, върнати ли са акциите на община Варна в Пловдивския панаир, а чрез медиите от ведомството отговориха, че при тях няма и следа от подобно действие. Но предупредиха Варненския общински съвет, че ако той вземе решение за прехвърляне на акциите, ще бъде нарушен Законът за приватизация и следприватизационен контрол.

Ако обаче общинският съвет одобри някой ден апорта, следващите спирачки пред скритата приватизация на Пловдивския панаир са областният управител на Варна и съдът, заявяват от Демократична България. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.