Проверка в регистрите показва, че Иван Тодоров, който е дарил на коалиция "Демократична България" сумата от 100 лева, не е собственик на "Сиела Норма" АД. Това заявиха официално от коалицията по повод твърденията на ГЕРБ, че фирма, свързана с машинното гласуване, е сред дарителите на "Да, България".

"Нито фирмата, която доставя машините за гласуване, нито собственикът ѝ са дарители на партия "Да, България!" или на коалицията, от която тя е част - "Демократична България", заяви в извънредно видео, излъчено във Фейсбук, народният представител Ивайло Мирчев.

Думите му са в отговор на втората пресконференция в рамките на деня, в която ГЕРБ излъга за даренията за формацията, се казва в съобщението на дясната формация.

"Бойко Борисов днес беше споменал, че ние сме аматьори в политиката. Сигурно сме аматьори, г-н Борисов, в политиката, но Вие сте аматьори в това дори да скалъпите един подобен компромат. Първо обявихте, че този въпросен Иван Тодоров ни е дарил цели 100 лева. Сега се оказа, че дори въпросният Иван Тодоров няма нищо общо със "Сиела Норма", не е собственикът на "Сиела Норма". Така че, да кажа още веднъж, ние нямаме такъв дарител, тази фирма не ни е дарявала каквото и да е и от тази гледна точка това е поредната лъжа на ГЕРБ", заяви още Мирчев.

На брифинг тази сутрин министър-председателят в оставка заяви, че фирмата за машините "е дарител на "Да, България!". Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пък направи внушение за голяма сума, коментирайки, че е "добре, че Конституционният съд наложи ограничение за размера на даренията". След като от "Да, България!" определиха твърденията им като лъжа, последва втора пресконференция на ГЕРБ, на която бе извадено името Иван Тодоров Тодоров, подчертаха десните.

В отговор на журналистически въпрос се разбра, че през 2019 г. този човек е дарил на коалиция "Демократична България" сумата от 100 лева. Проверка в регистрите на "Да, България!" показва, че мъжът няма нищо общо със собственика на "Сиела Норма" АД, а ЕГН-то му е различно, се казва още в официалното съобщение.