Иван Гешев и Борислав Сарафов признаха практики и факти, за които отдавна се говори в правната общност. Тези проблеми съществуват от години, но умело се прикриваха и премълчаваха". Това каза пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

И допълни, че събитията в прокуратурата не влияят на работата на МВР, а от девет месеца в системата се провежда последователна политика, свързана с борба срещу корупцията. Той уточни, че има съществен напредък в разследването на инцидента с колата на главния прокурор.

"По-вероятно това е действие за сплашване", смята МВР-министърът.

Демерджиев подчерта, че практиката с "дела на трупчета" може да бъде прекратена със законодателни промени, които да дисциплинират прокуратурата в приключването на делата.

"Когато има паралелни компетенции в повече от една структура, можем да очакваме, че все някоя ще си свърши работата и ще има реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи. "Барселонагейт" е едно такова дело - това производство няма желание да се приключи, което показва двупосочно влияние", коментира вътрешният министър.

"От една страна политиката прави всичко възможно да навлезе дълбоко в съдебната власт, от друга - част от магистратите се опитват чрез производства, които "държат на трупчета", да влияят на определени политици или политически кръгове. Чрез тези практики очевидно и двете власти опитват да влязат на терена на друга власт и да установят контрол... Има много такива производства, не е само това, и те касаят нито само един човек, нито само една политическа партия. Обвинението трябва да се абстрахира от това кой стои зад извършеното деяние, но все още има немалко производства, при които подходът е различен", изрази мнението си служебният министър.

По думите на Демерджиев - без да се установи върховенство на правото и без да се обезпечи реална борба срещу корупцията по високите етажи на властта, няма да имаме държавност.

"Изключително неприятно изглежда ситуация, в която политически кръгове и кръгове от прокуратурата си разчистват сметки. България очаква работеща прокуратура, че трябва да има обективен и еднакъв подход към всички производства. Това се разбра частично. Надявам се да няма лов на вещици, а реални действия", коментира той.

Във връзка с войната по пътищата Демерджиев поясни, че борбата с пътния травматизъм не е само на МВР, но и на АПИ, на общините, на прокуратурата, на съда. И са необходими законодателни промени.