Няма количества газ от Азербайджан, нямаше нужда Кирил Петков да ходи, за да разбере това. Това каза в декларация от името на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Делян Добрев относно сектор "енергетика". Той заяви, че пътуването до Азербайджан е било "кризисен пиар".

Добрев коментира, че количествата газ от находището "Шах Дениз" 2 са били разпределени на търг още преди години, като за България през 2013 г. е отделен 1 милиард кубика.

В сферата на енергетиката държавата е изправена пред пропастта, смята депутатът. "Още от първи август ще изпитаме недостиг на количества газ", заяви Добрев. Той прогнозира, че трудности ще изпитат както битовите потребители, така и бизнесът. И призова: "Да не се опитват управляващите да се оправдаят с това, че "Топлофикация - София" не си плащала навреме и щели да й спрат газа".

Делян Добрев припомни, че ГЕРБ-СДС имат предложение за таван на цената на горивата от 2.70 лв. Всичко друго имаше тази седмица в дневния ред, но нямаше проект на решение за таван на горивата.

По-рано днес от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че премиерът в оставка Кирил Петков е обсъдил с президента на Азербайджан Илхам Алиев възможността за допълнителни доставки на азерски газ за България.