"От времето на Филчев, прокуратурата се използва от бизнесмени и за уреждане на бизнесотношения. Подобно нещо не може да стане без намесата на главния прокурор и градския прокурор", каза той пред Нова телевизия по повод ареста на трима души по обвинение за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Юристът, който е защитник на един от арестуваните, освободени вчера заради липса на доказателства - Георги Христов, посочи, че единствената "вина" на клиента му е познанството с Цветан Василев и правенето на бизнес с "Булгартабак".

Хаджигенов изрази мнение, че след като Василев и Пеевски не са намерили нищо един за друг, са започнали да атакуват хората от обкръжението на опонента си.

"Моят клиент дори не се споменава в делото, просто той е приятел от двадесет години с друг от задържаните",
казва Хаджиниколов.

Той уточни, че в предоставените записи на телефонни разговори името на Пеевски се споменава само от свидетел на обвинението, но не и от някой от задържаните.

"Не само не се споменава убийство, няма дори евфемизъм за убийство. Не видях нито огнестрелно оръжие, нито взрив, нито заплаха", каза адвокатът в отговор на въпрос.

Той добави, че в СРС-тата по делото от обвинените не се споменава и Делян Пеевски, за него говорели единствено охранителите му. В жалбата на охраната на депутата, след която започнало разследването, се казвало само, че се прави "опит за пробиване на охраната на Пеевски”.

Според информация в медии двама от обвинените са се свързали с гардове и им предложили голяма сума пари, вероятно около 50 000 лева, за да дадат информация кога и къде се движи депутатът. Охранителите обаче не се съгласили.

Според адвоката за пореден път прокуратурата събира две и две, и изважда сбор 84.

В събота Софийският градски съд освободи от ареста тримата задържани, обвинени в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Нямат и мярка за неотклонение. Решението е такова, тъй като няма доказателства. Съдът заседава в МВР- болница, защото един от арестуваните бил в прединфарктно състояние и е в интензивното.

Преди ден адвокат Хаджигенов заяви:

"По делото няма нито едно доказателство, за каквото и да било. Дори не се споменава думата убийство. Самата правна конструкция на обвинението беше малоумна. Не е възможно в правния свят да съществува опит за убийство в продължение на 42 дни".

Решението на съда не е окончателно делото е насрочено за четвъртък, 19 юни, в Апелативния съд.