Д-р Дечо Дечев беше избран от парламента за управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. За него гласуваха 124 народни представители, а един се въздържа.

Дечев беше единствената кандидатура за поста, предложен от ГЕРБ, който ще довърши мандата на предсрочно освободения предишен управител на касата Камен Плочев - до 12 март 2020 г.  Новият шеф на НЗОК е работил пет години в институцията, където беше завеждащ лекарствената дирекция и заместник-директор през периода 2001-2002 г. От 2005 г. става член на управителния съвет на касата. От 2008 г. Дечев оглави борда на "Св. Иван Рилски". При управлението му клиниката стана една от трите от общо 65 държавни болници с положителни финансови резултати.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че Дечо Дечев има пълната му подкрепа и се надява заедно да реализират новия модел в здравеопазването.

"Той ще отговори на огромните очаквания на българското население да се справи с една изключително сложна система в един изключително сложен момент", каза министърът.

Ананиев отчете, че системата се намира в трудно положение и пое ангажимент да представи новия здравноосигурителен модел.

"Готов съм с него, но ми е необходим период от време, в който да го съгласувам с партньорите в правителството", каза още министърът. Той посочи, че иска да види и какво е отношението на българските граждани, които ще помогнат да се види накъде трябва да върви модела.

Вчера на изслушването му пред здравната парламентарна комисия Дечев получи единодушна подкрепа. Той обещава мерки за оздравяване на бюджета на касата, така че да не се наложи актуализация. Между тях са намаляване на плащанията за лекарства, контрол от пациентите за покриваните от касата услуги и намаляване на разходите за лечение в чужбина. Той предлага обединяване на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца с НЗОК заради непрекъснатите проблеми за пациентите, свързани с лечението в чужбина. Идеята е пациентът да пътува в чужбина, да се канят специалисти да оперират в България.