"Демократична България" предлага ротация на номинациите за председател на 48-ото Народно събрание на двете най-големи политически сили ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната". Това съобщи след заседание на групата председателят ѝ Христо Иванов пред журналисти, цитиран от БТА.

Има такъв модел в Европейския парламент, посочи той.

Утре на председателски съвет решихме да отидем с предложение, с което да излезем извън политическата логика на излъчване на председател, да уточним между парламентарните групи една програма минимум от задачите, които са най-спешни, и на тази база да постигнем съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили, каза Христо Иванов.

Как точно и на какъв период от време ще става ротацията е въпрос на техника и на обсъждане, обясни той.

По думите му обаче това позволява вече решението да бъде не на база политическа търпимост или нетърпимост, а на необходимостта да се свърши някаква работа.

Такова решение трябва да включва в себе си като минимум излъчване на бюджетна и правна комисия като временни комисии поне, така че, докато и ако се формира политическо мнозинство в парламента, все пак да може да се върши някаква работа, добави Иванов. По думите му целта им е поне да предложат някаква формула, така че да вървят напред.

Едно такова предложение стъпва на това, че има програма минимум, подчерта Христо Иванов. По думите му дали по-нататък ще възникне нещо допълнително, което да мотивира политическите сили да продължат в този режим или да се излезе от него, е въпрос на последващи събития. Той посочи, че като минимум тази програма трябва да включва бюджета и законите, свързани с Плана за възстановяване.

По-рано, след 3 гласувания, депутатите не успяха да изберат председател на новото 48-о Народно събрание. Това е прецедент в парламентарната история на България, след като всички парламенти досега са излъчвали своя председател още по обед.

По традиция той е бил издиган от първата по големина парламентарна група, а опозицията не е пречила това да се случи с процедурни хватки и дебати. Днес не беше така, а споровете и острият тон в пленарната зала пренесоха изцяло предизборната реторика отпреди 2 октомври.