След "Има такъв народ" във втория кръг на консултациите за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание при президента Румен Радев продължиха с представители на "Демократична България".

При държавния глава дойдоха лидерът на ПГ на ДБ Христо Иванов и съпредседателите на коалицията Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Вижте снимки

"Няма нужда да дискутираме колко сложна е обстановката. Българите в своите тревоги очакват политиците да вземат адекватни решения и усилия от страна на институциите, за да бъдат решени техните проблеми. За нас е изключително важно да работим така, че България да не остава в периферията на ЕС. А това изисква последователна външна политика", заяви Радев.

По думите му, има един фундаментален въпрос за решаване - съдебната реформа. 

"Ако не се появят решителни реформи в съдебната реформа, статуквото ще търси реванш. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е първата крачка от вашия път, който трябва да се измине. Вярвам, че ще продължите усилията си. Много е важно да се намери балансът между това, че трябва време в съставянето на нов кабинет, а в същото време предстои много работа - да се приеме бюджетът, да се постави основа за реализацията на Плана за устойчивост. Така че аз разчитам на вашата политическа зрялост и опит да се намери този баланс. Но голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановка и има ли потенциал това Народно събрание да формира ново правителство", добави президентът. 

Румен Радев посочи, че голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановка.

"Има ли възможност това Народно събрание да формира управление? Дали е по-важно скучният професионализъм и скромността, или площадният устрем, който да увлича и консолидира повече последователи? Как виждате успешната формула за изход от настоящата политическа криза?", обърна се към лидерите на ДБ държавният глава.

Христо Иванов заяви, че очертаните кризи, в които се намира страната, показват, че тези консултации са антикризисна мярка.

"След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея. За нас кризата има още един аспект - на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по съществените проблеми. Надявам се, че в крайна сметка, въпреки всички затруднения, консултациите ще се случат съдържателно и с участието на всички", допълни той.

По думите му, от гледна точка на ДБ е много важно да се направи опит за съставяне на кабинет с първия мандат.

"Той е най-натоварен с очаквания. Много е важно да се продължи фокусът върху съдебната реформа, но трябва да има и широко съгласие за провеждането й и без него тя не може да се случи", категоричен бе Христо Иванов. 

Лидерът на ПГ на ДБ каза още, че българската политическа класа не знае как да си говори. 

"Някакви бързи рецепти не мога да кажа, че имаме", заключи Иванов.

Снимка: Bulphoto

Малко по-рано от ИТН поискаха от държавния глава да разсекрети КСНС за Република Северна Македония от януари. Държавният глава от своя страна обясни, че не иска да компрометира свободата на изразяване при следващите консултативни съвети.

До момента на среща при Румен Радев са били още ГЕРБ-СДС и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП също бяха поканени за разговори на "Дондуков"2, но не приеха поканата на президента заради заседанието на бюджетната комисия. 

Очаква се да бъдат насрочени други дни за консултация с депутатите от ПП и БСП.