Представителите на ИТН Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов се обявиха за експертно правителство без Кирил Петков и Асен Василев. Това заявиха те пред журналисти след консултациите за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание при президента.

Президентът Румен Радев винаги е подхождал обединително в такива ситуации и разговорите преминаха в конструктивен диалог. Въпреки натоварения парламентарен ден за нас от значение винаги е било уважението към президентската институция и затова бяхме тук днес, за да се опитаме да говорим конструктивно, посочи Станислав Балабанов.

По думите му ИТН ще спазва процедурите, за разлика от "колеги, които винаги са искали да управляват еднолично".

"За разлика от други колеги, които искат да управляват самостоятелно, ние ще бъдем конструктивни. Да видим връчването на мандата на ПП и начина, по който те ще подходят, и всички по реда си, и ще решим. Решение на президента е на кого ще връчи третия мандат", коментира още Балабанов.

Ива Митева пък заяви, че след неявяването на ПП и БСП президентът може да реши да започне да връчва вече мандатите.

Президентът трябва да прецени дали ще изчака или дали ще започне да връчва мандатите, обясни тя.

Попитани за третия мандат, депутатите от ИТН посочиха, че това също е решение на Румен Радев, но има време, докато се стигне до него.

А на въпрос защо Тошко Йорданов е поискал разсекретяване на КСНС за Северна Македония от януари, той отбеляза, че е бил там и е чул какво е говорил министър-председателят.

"Президентът каза, че тази идея, която е лансирал преди това за българите в Конституцията на РСМ, а след това и всичко останало, беше подкрепена единствено от ИТН. Останалите бяха против. В момента те се кълнат колко хубаво предложение имало от Франция, а те бяха против това. Трябваше да излезем с общо становище след съвета - излязохме", заяви Йорданов и продължи:

"Можеше чисто теоретично в него да се говори повече за правата на българите, и то да бъде заложено вътре, и чисто теоретично един човек се скара с президента, дори скандалът беше очи в очи". 

Относно името на въпросния човек, Йорданов каза, че го е забравил, но бил човек, склонен да се самообявява за светец и разбирач на всичко.

Според Ива Митева е необходимо експертно правителство с можещи и знаещи хора с опит. Тошко Йорданов заяви, че биха подкрепили такъв кабинет, в който Кирил Петков и Асен Василев не присъстват. 

Нека да си управляват партията, но да не се намесват в управлението, каза още Йорданов.