Държаният департамент на САЩ отказва да обяви името на политическия лидер и останалите лица, получили подкупи от бизнесмена Васил Божков, както се твърди в основанията, да наложи санкции по закона "Магнитски" срещу него, бившия депутат Делян Пеевски и още няколко българки, както и на 64 фирми. Това съобщи bTV, която е отправила няколко пъти запитвания към американската институция.

В официалното съобщение на Министерството на финансите на САЩ се казва: "Васил Крумов Божков, български бизнесмен и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По - рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители".

"Когато говорим за корупция, не означава да обвиниш някого, а да се опреш на върховенството на закона", това заяви междувременно американският посланик в България Херо Мустафа на среща с български медии късно снощи, предаде БТА. 

На срещата присъства и първият заместник-помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ Пол Ахърн, който отговаря за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления. По думите му този акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона "Магнитски".  

Ахърн е пристигнал в България на 31 май, като заедно с Мустафа се е срещнал с настоящи и бивши представители на държавната власт, както и с политически партии. Предстоят срещи с още представили на българските институции и гражданското общество. Това е второ посещение на Ахърн в България, той е бил у нас и в началото на 2020 г.

Херо Мустафа добави, че предстоят още срещи с хора от правителството.

"С тези действия искаме да сме прозрачни с всички. Това е изключително важно за нас и знаете, че при администрацията на президента Джо Байдън искаме да сме много открити към медиите, както и тук в България. Денят е много важен", каза още посланичката.

Ахърн добави, че това действие срещу тримата българи и свързаните с тях фирми и лица, демонстрира продължаващите усилия на правителството на САЩ да държи отговорни лицата замесени в корупция.

"За да продължим да защитаваме глобалната финансова система от злоупотреби от корумпирани лица, ние насърчаваме всички правителства да имплементират подходящите и ефективни мерки срещу изпирането на пари, насочени срещу корупцията", каза Ахърн.

Той заяви също, че от Министерството на финансите на САЩ са готови да работят заедно с България по реформи, насочени срещу изпирането на пари, които да доведат до финансова прозрачност.

Целта на санкциите по закона "Магнитски" е насочена срещу корупцията, замесените в нея лица и не е политически акт. Разследването по случая е продължило достатъчно време, за да се съберат необходимите доказателства за съответните нарушения. Като Министерството на финансите на САЩ използва множество източници на информация, за да събере необходимите данни за нарушения, включително от медийни публикации и от партньорски служби и институции.

Последиците от санкциите са, че се блокира цялата собственост на Божков, Пеевски и Желязков в САЩ, както и цялата тяхна собственост, която е под контрола на граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в страната.

По време на срещата с медиите Ахърн каза, че днешното действие срещу тримата българи и свързаните с тях фирми и лица, демонстрира продължаващите усилия на правителството на САЩ да държи отговорни лицата замесени в корупция.

Ахърн добави, че призовават съответните регулаторни органи у нас да обяснят рисковете от правене на бизнес със санкциониралите лица и свързаните с тях фирми.

В отговор на въпрос дали САЩ са готови да предоставят цялата налична информация на българската прокуратура, Ахърн отговори, че институцията ще има достъп само до официалното съобщение.

"Могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното сътрудничество ще се радваме да работим с чужди юрисдикции, доколкото можем", обясни американецът.

Той каза, че при проучването са използвани всякакви източници на информация - отворени данни, журналистически публикации, данни от чуждестранни партньори и информация от американските институции. Засега няма ясно оценка какви активи ще бъдат замразени в САЩ. Пол Ахърн няколко пъти отказа да отговори на въпроса колко време е отнело проучването преди американското правителство да вземе това решение.

"Ние ще поканим всички юрисдикции, които имат подобни закони, да се присъединят към нас в тези действия", обясни Ахърн и допълни, че тези санкции са създадени, за да променят поведение.

"Този, който не иска да попада под ударите на тези санкции, трябва да го знае. Всеки, който си има работа с тези компании или хора, рискува да попадне под ударите на санкциите", каза Ахърн.

"Искам да подчертая какво сме направили досега. (В нашия списък) имаме съдия, бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен... Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник", каза посланичката.

В отговор на въпрос какъв сигнал САЩ отправят към българския политически елит, посланик Мустафа обясни:

"Чуваме от всички колко е важна борбата с корупцията в България. Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция. Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички необходими реформи, за да може наистина да се преследва корупцията".

Васил Божков ще отговори с пресконференция

Тази сутрин самият Васил Божков реагира в профила си във Фейсбук, като заяви:

"Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

От всички засегнати от #хунтата , аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции.

Днес в 16:00 ще се проведе пресконференция.

#СправедливостЗаВсеки #БъдетеСмели

P.S. : Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки "олигарха" Бил Браудър, несправедиво обвинен в укриване на данъци".