Народните представители приеха окончателни промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

Въздушните превозвачи вече имат задължението да предоставят данни за пътниците и за екипажа на Националното звено за обработване на резервационни данни към ДАНС. Превозвачите ще трябва да предадат на ДАНС данните за пътниците 48 часа преди обявеното време за излитане на редовните полети и 24 часа за нередовните полети.

Данните за Националното звено към ДАНС ще извършва оценка на пътниците и екипажа преди обявеното време за пристигане или заминаване, с цел предотвратяване и разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления.

При данни за реална заплаха от извършване на престъпление, въздушните превозвачи предават данните за пътниците и за екипажа по искане и в срокове, определени от Националното звено. Те се предават непосредствено преди полета. При данни за реална заплаха от извършване на престъпление.

При разследване на организирани групи за автокражби, за компютърни измами, при разследване на каналджии, за престъпления срещу политическите права ДАНС вече ще може да изискват пълна информация за пътниците на всички полети от и до България. Досега това бе позволено само за тежки престъпления.

Резервационните данни на пътниците и данните на екипажа ще се съхраняват от Националното звено за срок 5 години от датата на тяхното получаване.

Между 3 000 и 8 000 лева е глобата за въздушен превозвач, който не предостави или даде неточни данни според изискванията на Закона.

Разширяват правомощията на ДАНС, а обезкървавявате други служби, скочиха от БСП и се обявиха против промените.

Спор в пленарна зала предизвика разширяване функциите на ДАНС чрез даване на правомощия да организира и осъществява комуникацията на страната със задграничните й представителства. Изключение се прави единствено за Държавна агенция "Разузнаване".

От БСП поискаха към изключението да се включи и Служба "Военна информация", но предложението бе отхвърлено, тъй като не е направено в срок между първо и второ четене. Славчо Велков се възмути:

"Кои са тези тайнствени служители в задграничните представителства, на какви щатове ще бъдат и на коя служба. Ако не може да ми отговорите, няма как да гласуваме".

Председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров отговори:

"Разбирам, че някой желае сериозните въпроси да се обсъждат в духа на шеги и закачки. В комисии могат да се правят такива предложения. Могат да се поставят въпроси и да се получават отговори, а не в зала, където вече е късно".

Облекчаване на процедурата по преминаване в ДАНС на служители на МВР и други служби за сигурност накара депутатът от левицата Филип Попов да предупреди:

"Натоварвате Агенцията с нови отговорности, като буквално обезкръвявате останалите служби за сигурност в страната. Това е една поетапна, според нас, политика на унищожаване на службите на Държавна агенция "Разузнаване" и на "Военна информация"".