"Първият мандат не е прежален, подхождаме сериозно, ясно и категорично да съставим правителство. Ние търсим правителство, което да е стабилно", заяви в предаването "Панорама" Даниел Митов от ГЕРБ. По думите му са необходими разговори, по какви приоритети може да се определи посоката.

Христо Иванов от ДБ припомни трите условия, които имат коалицията.

Даниел Митов смята, че опитите за срещи тепърва предстоят, след като НС започне работа. Той поясни, че от ГЕРБ са за правосъдна реформа и беше категоричен, че на българското общество му трябва правителство.

"Ние протягаме ръка и казваме на своите политически опоненти - елате да започнем да говорим по приоритети, не предлагаме коалиции. Като започнем разговори не означава, че ще се разберем по всичко", каза Даниел Митова и подчерта, че трябва да се очертаят определени приоритети.

"Бюджетът на Асен Василев е съвършено неадекватен. Той унищожи перспективата България да стане член на еврозоната 2024 година", допълни Даниел Митов.

"Имаме 3 условия, отбеляза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. какви са те: ясно отношение относно агресията на Кремъл, която засяга целия международен ред; съдебната реформа, на главния прокурор не може да му се има доверие. Настояваме за дълбока конституционна реформа на Висшия съдебен съвет, на статута на главния прокурор, която да доведе до предсрочно прекратяване на неговия мандат, така българската прокуратура да бъде неутрална; бюджетна и финансова политика, която да не подлага на риск влизането на България в еврозоната.

Очевидно е, че българската политическа система преминава в ново състояние, в което няма да има големи политически формации, които да могат самостоятелно или доминиращо да формират управление, коментира Христо Иванов.

Според него ГЕРБ има същия проблем, както и "Продължаваме промяната". Иванов каза, че никога не са имали проблем да гласуват с ГЕРБ.

Депутатът от БСП Явор Божанков, също участник в предаването, каза, че партията няма проблем да бъде в опозиция, но смята, че този парламент е обречен. "Правителство няма да има, освен ако ГЕРБ не се съберат с доскорошните им партньори - тези, с които свалиха правителството на Петков. Да подкрепим мандат на ГЕРБ означава да подкрепим мандат на ДПС, което няма как да стане."

Божанков отбеляза, че БСП подкрепи декларацията на НС, която осъжда руската агресия в Украйна. Но добави, че партията не е толкова крайна, като някои парламентарни групи. БСП има основна и водеща роля в приемането на България в Европа. Колегите от ГЕРБ станаха убедени евроатлантици доста по-късно. В момента просто се опитват да се докопат до властта, заяви Божанков.