ГЕРБ няма да върне мандата в рамките на днешния ден. Това обяви пред журналисти предложеният за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Той съобщи, че утре сутрин ще има заседание на Изпълнителното бюро, на което ще бъде взето решение как да се процедира и дали да бъде върнат мандатът. 

"Направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да говорим за съставяне на кабинет. За съжаление, както вчера, така и днес "Има такъв народ" отказа да води разговори с мотива, че предизборните им ангажименти не включват диалог с партиите на статуквото", заяви Митов.

Предложеният за премиер се обърна към партията на Слави Трифонов с думите, че зад т.нар. "партии на статуквото" стоят стотици хиляди избиратели и отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време.

"Рискът е да изпаднем в ситуация, в която няма стабилно управление и няма да има предвидим политически процес. Няма да е ясно какво да очакват българските граждани в следващите месеци", добави Даниел Митов. 

Той изтъкна, че ГЕРБ е партия с ясно разписани процедури и подход, а в момента задкулисието е овладяло всички тези, които са "крещяли досега срещу него". 

В отговор на въпрос има ли кабинет, който не биха подкрепили, Митов отговори: "За мен БСП е партията, с която сме идеологически опоненти и която няма как да подкрепим".