48-ото Народно събрание най-после заработи и народните представители могат да се фокусират върху проблемите на българските граждани и българската икономика. Това заяви в "Панорама" по БНТ Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната".

Според него ГЕРБ демонстрира политическа немощ и е дошла в парламента без домашно.

"Въпреки, че сме обвинявани в политическа неопитност миналата година, ние влязохме в парламента с мнозинство", заяви той.

Според Лорер ГЕРБ са успели да лансират един компромисен кандидат в лицето на Вежди Рашидов "през задния вход". По думите му той е бил избран с гласовете на ДПС .

Според депутата "Продължаваме Промяната", "Демократична България" не е издигнала своя кандидатура за поста на председател на НС, защото от ГЕРБ изрично са заявили, че няма да я подкрепят, въпреки заявките за сътрудничество между партиите.

Лорер заяви, че в първите дни на едно НС народните представители следва да се опознаят. Днешният избор според него е показателен за първото възможно мнозинство. Той не уточни дали намира това мнозинство краткосрочно или дългосрочно, но препотвърди заявката, че ПП няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ дори да се окаже, че той може да се реализира.

"Нашата цел е да не превръщаме бюджета в предизборно състезание", каза Даниел Лорер.

Той напомни за наддаванията за всевъзможни увеличения в рамките на 47-ото НС и изрази надежда тази ситуация да не се преповтаря в рамките на новия парламент. Според него в бюджета трябва да бъдат предвидени помощи за най-нуждаещите се и облекчения за потреблението на електроенергия.

"Този парламент трябва да заработи. Необходимо е всеки мандатоносител да положи всички усилия това да се случи", категоричен беше Даниел Лорер.

В случай, че това не се случи, Лорер заяви готовността на "Продължаваме промяната" да поеме властта като втора политическа сила.