Държавният глава Росен Плевнелиев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата на БСП за премиер Пламен Орешарски. Очаква се неговият кабинет да бъде готов и гласуван във вторник.

Задържането на цената на тока е необходима мярка, докато се диагностицира системата и след това се състави план за действие, каза Орешарски след разговорите с президента.

Орешарски  посочи, че първите сектори, които ще бъдат разгледани, са енергетиката и здравеопазването и добави, че е необходимо първо да бъдат диагностицирани, след което ще се предприемат най-спешните мерки и ще се изгради план за действие за по-средносрочните, предаде БТА.

Вероятно част от мерките ще бъдат не особено популярни, каза Орешарски. 
 
 Самият факт, че там има натрупани огромни дефицити, показва, че някой се чувства уютно в тази система за сметка на българските граждани, допълни той.

Пламен Орешарски заяви, че има притеснения за прекрояване на бюджета, но се надява страховете да са неоснователни.

На излизане от президенството той заяви, че в неговата програма няма промяна в данъчната система и отмяна на плоския данък.
По-рано лидерът на ДПС Лютви Местан посочи като условие за подкрепа на кабинета да не се заменя плоският данък с прогресивно облагане.

Орешарски изтъкна, че смята данъчната система, въведена през 2008 г. за много добра, предаде "Дневник". Плоският данък влезе в сила именно преди пет години и беше въведен от кабинета "Станишев", в който Орешарски беше финансов министър. 

За разминаването с програмата на БСП, в която беше предвидено обещание по-богатите да плащат повече и хората с минимални доходи да бъдат освободени от облагане, Пламен Орешарски каза, че една партия  може да изпълнява предизборната си програма, когато спечели 51% от гласовете на избори.

Той допълни, че ще търси общите неща, а не различията в предстоящите консултации с ДПС за програмата на кабинета.

Орешарски посочи още, че програмните намерения на неговия кабинет ще бъдат публикувани в момента, в който приключат консултациите с основните политически сили по него.

По-рано, след консултации с ДПС, той обяви, че в състава му ще включи хора с административно управленски и парламентарен опит, но отказа да назове имена. Попитан дали ще се меси в работата на финансовия министър, Орешарски отвърна, че ще избере кандидат, който няма да има нужда от това, но отказа да назове каквито и да е имена от състава на неговия кабинет.

В четвъртък в рамките на около три часа президентът Росен Плевнелиев връчи два проучвателни мандата за съставяне на правителство - на ГЕРБ и БСП. В 13.19 часа мандатът беше връчен на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. След точно осем минути той го върна.

Преди това
Борисов изчете списъка на проектокабинета, който би съставил при други условия, но подчерта, че няма как да го предложи сега, тъй като не може да го прокара през парламента, без "Атака" .

Три часа по-късно президентът връчи проучвателен мандат на кандидата на БСП за премиер Пламен Орешарски.