"Обективно правото не е нарушено, смятам, че това ще стане ясно на голяма част от мислещите българи" - това заяви новият правосъден министър Данаил Кирилов по повод скандала с луксозните апартаменти на политици, закупени на занижени цени.

"Винаги се говори за това морално и справедливо ли е- ако говорим за пазарност, то там няма морал, има обективност и съгласие на две страни, които постигат търсения от тях интерес. Нека да върнем лентата назад във времето, преди 12-15 години. И тогава имаше скандали с продажби на държавни и общински имоти. Тогава български министър беше придобил голям апартамент на "Патриарх Евтимий" (централен булевард в София - б.р.) за около 7000 лева", каза в предаването "Панорама" по БНТ Кирилов, който пое поста, след като Цецка Цачева подаде оставка именно заради Апартаментгейт.

"Дискусията вече е дали цената съответства на пазарната. Коя цена е адекватна, данъчната оценка или пазарната цена? Обществото за тези 15 години е станало много по-взискателно. Не смятам, че сме решили проблема с корупцията. Но ако това ни е проблемът в борбата с корупцията, значи сме еволюирали за тези 15 години много", подчерта той.

По повод намерението на управляващите да отпадане изискването председателят на КПКОНПИ да е юрист, Кирилов каза, че то не е направо за конкретен човек (както заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова), а спрямо спецификата на дейността на комисията. 

За критиките към законодателната дейност на парламента, където доскро беше председател на пправната комисия, той изтъкна:

"Законодателният процес се подобри. Ние въведохме английският модел на оценка и съответствие на законодателството, и го следваме".

По повод етническото напрежение в Габрово пък министърът коментира:

"Реакцията на обществеността в Габрово - не искам да деля хората по етнически принцип, е резултат от извършено тежко престъпление. В случая държавността трябва да бъде устояна, а правото трябва да бъде защитено".

По думите му справедливостта е субективна категория и зависи от нашето субективно усещане за това как правото е приложено. А правото е това, което юристите трябва да отстояват, допълни той.

"Струва ми се, че дълбоко в себе си носим генетична неудовлетвореност", каза още Кирилов, според когото чувството за справедливост зависи от критериите, които поставяме.

Според правосъдния министър една от основните потребности на държавността в България е възстановяването на доверието, а един от основните проблеми в страната е липсата на доверие.

"Нашите опоненти често прибягват до атака, деструкция, противопоставяне, за да взривят фундамента на демокрацията - доверието на държавността, доверието в правото", изтъкна той.

Като основна цел Данали Кирилов определи създаването на правен ред за процедура по прекратяването на мандата на "тримата големи" - главния прокурор и председатели на ВАС и ВКС.