В серия от интервюта тази сутрин депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов разкри подробности от коалиционния съвет, на който вътрешният министър Бойко Рашков е бил предложен за шеф на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

За Бойко Рашков и КПКОНПИ

Пред БНТ Балабанов каза, че миналата седмица на коалиционния съвет премиерът Кирил Петков обявил "страхотната идея" Рашков да оглави КПКОНПИ. "Попитах премиера каква е идеята зад тази рокада. Той каза, че Бойко Рашков е прекалено възрастен, не може да се справи с реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 полицаи. Затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща", разказва Балабанов. 

И от БСП, и от "Демократична България", и от ИТН казали, че ще обсъдят предложението, защото до момента не знаели за него. "На въпроса ни имат ли кандидатура за министър, ПП отговориха, че нямат нищо, но ще го преместим в Антикорупционната комисия, за да свърши друга работа. Междувременно излезе и онзи мракобесен фашистки проектозакон, писан от експерти в Министерството на финансите, на които експертни групи е присъствал и ресорният министър Асен Василев, и започнах да си мисля, че това е опит на "Продължаваме промяната" да овладеят още един регулатор, за да го превърнат в бухалка и да консолидират цялата изпълнителна власт и да управляват еднолично", разказва още депутатът от "Има такъв народ". 

Освен това на пресконференция бе обявено, че ние сме казали "не" за Рашков. Това не е вярно, просто към момента не можехме да подкрепим тази кандидатура, поднесена по този начин, отбеляза той.

"Аз уважавам човека Бойко Рашков, но напоследък започва да се превръща в инструмент на хора, които преяждат с власт", добавя Балабанов пред NOVA NEWS. "Не направи реформите в МВР, не спази и обещанието всеки ден да се осветляват корупционните схеми на предишните управляващи и арестува Бойко Борисов, като го превърна в герой. А вчера, седнал рамо до рамо с Петков и Василев, като част от изпълнителния съвет на ПП, обеща, че започва да вади факти за корупционни схеми. Къде бяхте шест месеца, г-н Рашков?!"

Въпросният коалиционен съвет се е провел в края на май. Балабанов припомня, че на 2 юни в интервю пред БНР, Петков е отрекъл Рашков да е спряган за КПКОНПИ. "А има протоколи от тези коалиционни съвети", отбелязва Балабанов.

Според него Петков прилага кризисен PR. Попитан има ли вариант депутати на ИТН да подкрепят управляващото малцинство в парламента, Балабанов каза: "Бяхме категорично единодушни с моите колеги, че тази агония не може да продължи по този начин". 

За Северна Македония 

Станислав Балабанов отбеляза също, че на вчерашната пресконференция на "Продължаваме промяната" по отношение на Република Северна Македония "не обелиха и дума". 

По думите на депутата от ИТН премиерът е подсказал на коалиционните съвети, че в момента прави всичко възможно френският президент Еманюел Макрон ще бъде гарант за изпълнението на българските интереси. Френското председателство обаче приключва в края на юни. Такива изказвания без гаранции и без документи са като "Гаранция Франция". Неговите думи бяха такива, има го записано в протоколите: "Трябва да направим всичко възможно Макрон да победи. Те трябва да се похвалят с нещо до края на тяхното френско председателство". 

"По тази тема имам факти, с които ще ви запозная съвсем скоро", закани се депутатът на Слави Трифонов, както и че тепърва ще бъдат разкривани подробности от ИТН за всяко едно нещо, което се е случвало в оглавяваните от тях министерства. 

За парите в МРРБ 

Попитан за твърдението, че "За довиждане ИТН даде на приближена фирма пътна поръчка за 16.5 млн. лв.", Балабанов препрати към пресконференцията на подалия оставка министър Гроздан Караджов. 

Но все пак отбеляза: "МРРБ беше поставено за заложник първите няколко месеца заради интереса на Асен Василев по отношение на казуса с БНБ. Бяха блокирани всички поръчки. МРРБ трябваше да плаща стари задължения с настоящия си бюджет за тази година. Василев беше обещал, че по време на актуализацията ще възстанови тези разходи, за да има средства с които да се покрият строителните фирми и всички вече заложени инфраструктури промени до края на годината. Една стотинка няма в това министерство. И да правиш внушения, че ще се опитваме да крадем средства, които така или иначе ги няма, е смехотворно". 

"Значи пари за депутати да купуваме имаме, но пари за дупки и пътища нямаме. Не прилича ли това на Борисов, който предлагаше 10 депутати за кворум преди няколко парламента?!", попита риторично Балабанов във връзка с изказването на Петков за конкретна бройка депутати.