"Промяната" дойде с некомпетентност, ще си отиде и с такава, прави горчивия извод с пост във Фейсбук д-р Димитър Стоянов, преподавател в УНСС и бивш съветник на външния министър Екатерина Захариева. Повод за упрека му е констатацията, че управляващите отказват да компенсират бизнеса за високите цени на електричеството.

"Мнозинството от "Продължаваме промяната", ДБ, "Има такъв народ" и БСП отказаха да компенсират българската индустрия, както за дългосрочната криза с цените на електроенергията, така и в краткосрочен аспект с цените и дефицита на природен газ (митичните танкери на Киро продължават да липсват)", отбелязва д-р Стоянов.

"Извинението" на управляващите в оставка е, че във Фонда за енергийна сигурност не са прехвърлени милиардите от печалбата от износ на електроенергия на АЕЦ "Козлодуй" и другите държавни износители от Български енергиен холдинг. Тоест, депутатите от ПП, ИТН, БСП и ДБ казват на българската индустрия и общество, че държавната подкрепа до края на годината изчезва, производствата се оставят на произвола на съдбата, защото министрите от същата тази четворна коалиция в оставка не са си свършили работата в изпълнителната власт", казва още той.

И предрича, че "ефектът ще е повсеместен", за всички в страната - от индустрията до джоба на гражданите.

"Не просто ще се задълбочи десетпроцентовият срив в енергийно-интензивната индустрия, но цените в магазините ще се повишат за крайния потребител, тоест инфлационният натиск върху и без това отслабващата потребителска кошница, ще се увеличи. Бизнесът ще бъде оставен с единствен инструмент за оцеляване - масово вдигане на крайните цени", очертава песимистичната прогноза д-р Димитър Стоянов.

И обобщава: "И цената за управленската некомпетентност на "промяната" ще бъде платена от всеки един български гражданин. От джоба му".

"Без дори и да се повдига въпросът, че действията на управляващите няма да засегнат само предприятията, а ще ударят болници и училища, детски градини и театри, музеи и социални заведения, църкви и манастири!", предупреждава за краха и последствията от некомпетентното управление д-р Димитър Стоянов.