Това каза в кулоарите на парламента депутатът на ДПС Христо Бисеров, след като по-рано днес мнозинството прие промени в закона, предаде БТА.

През февруари омбудсманът Константин Пенчев поиска KС да отмени текстове от Закона за личните документи, според които длъжници нe могат да пътуват зад граница.

Според гласуваното днес на второ четене, граждани, които са осъдени да плащат издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина, вече имат правото да напускат страната ни.
Бисеров обясни, че преди второто четене на предложените от него промени Конституционният съд е отменил и текста в закона, според който нямат право да пътуват в чужбина гражданите, които не изпълняват подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по който са осъдени да платят голямо парично задължение.

Отменените текстове противоречат на европейска директива, каза още депутатът. Не могат да бъдат спирани да пътуват в чужбина граждани, които имат задължения, присъдени от съд, включително и за тези, които имат задължения за плащане на издръжка, обясни Бисеров.
Той посочи, че забраната отпада и за хората, чиито задължения са над 5000 лева. Трябва да бъдат отменяни и актовете, които са били издавани вследствие на закона, посочи депутатът от ДПС. Той допълни, че отпадането на забраните в закона няма да важи само за страните на ЕС, а за всички държави.

Христо Бисеров заяви още, че хората, които имат задължения, не бива да бъдат спирани, когато искат да отидат на гурбет, за да погасят част от дълговете си.

Повече от 5000 длъжници получават запор на доходите и имуществото си всеки месец, стана ясно преди дни.