Районната избирателна комисия /РИК/ в Добрич освободи член на Секционна избирателна комисия /СИК/ в община Каварна поради съпружеска връзка с кандидат за народен представител от листата на партия в региона.

Жалбата за нарушението е подадена от Катя Илиева Илиева - застъпник от КП "Ляв Съюз за Чиста и Свята Република" с информация, че в секция в община Каварна, член на СИК се явява съпруга на кандидат за народен представител от ПП "Демократична България", а именно Боряна Георгиева Алексиева - Чобанова.

Член на СИК, докато заема длъжността, не може да бъде съпруг на кандидат за съответния избор, гласи решението на РИК, която се позовава на член 96 от Изборния кодекс.

РИК е извършила служебна проверка по случая, констатирала е несъвместимост по член 66,ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и е анулирала издаденото удостоверение на члена на СИК в секция с номер 081700005 в община Каварна. В секцията е извършена замяна с друг представител на партията.

Стотици са сигналите за изборни нарушения, подадени в МВР

Към 15.00 часа няма сигнали, свързани със сериозни нарушения на обществения ред във връзка с изборния процес, информират от вътрешното министерство.

От началото на предизборната кампания до 15.00 часа днес, в МВР са били получени общо 982 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Спрямо данните към същия час на 4 април т.г. се отчита увеличение от 83 на сто на регистрираните сигнали. Съставени са били 9936 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, което,, по данни на полицията, е увеличение от 539 на сто на идентично съставените протоколи спрямо данните към април.

От министерството съобщават още, че за периода от 06.07.2021 г. до 14.00 ч. на 11.07.2021 г. в Дирекцията "Български документи за самоличност" и в звената им в СДВР и ОДМВР са били издадени общо 1137 удостоверения за гласуване. Днес са били издадени общо 180 удостоверения.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на имейл izbori2021@mvr.bg.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K