Четвърти ден на земеделски протести в страната, след като неправителствените организации от сектора не успяха да се споразумеят с правителството. Днешният протест ще продължи 5 часа, заканиха се от Националната асоциация на зърнопроизводителите, а следобед е поредният им опит да постигнат разбирателство с правителството на среща в Министерския съвет.

Протестиращите извадиха отново тракторите и друга тежка техника, блокираха магистрали и главни пътища, осуетиха движението при граничните пунктове на "Дунав Мост", "Маказа" и "Гюешево", палиха сено, разливаха мляко и разсипваха жито на пътя. Земеделците продължиха да настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Зарекоха се, ако не бъдат чути, да стигнат и до София. Засега планират да не протестират през почивните дни, а ако не се разберат, да подновят протестните блокади в понеделник.

Още снимки вижте тук>>

"Ние всички земеделски производители вече сме заедно и няма да ни разделят. Това трябва да стане ясно на нашите управляващи. На 13-ти сме в София. Ще стигнем и до Европа", каза пред присъстващите председателят на Асоциация "Обединени животновъди" Бойко Синапов, цитира го БНТ. 

Снимка: БТА

Магистрала "Тракия" се оказа блокирана край Стара Загора и Ямбол. 

Фермерите блокираха магистрала и трите изхода на "Тракия" на територията на Ямболска област - спират движението в района на селата Дражево, Кабиле и Веселиново. Тежка земеделска техника препречва и движението по международния път за граничен пункт "Лесово" при разклона за Тополовград.

Снимка: БТА

"Никой не иска пари. Да, финансовата инжекция, която ще получат някои от стопанствата, е жизненоважна за тях. По-важното за всички ни обаче са законодателните промени, които искаме да станат. Няма смисъл едни пари да получим сега, а със закони да ни убият за две-три години", каза за БТА Георги Радев, председател на Съюза на земеделските производители в област Сливен.

Затворен е и пътят между Ямбол и Сливен, където протестиращите запалиха бали слама и разляха мляко на шосето.

Преустановен е трафикът на международния път от ГКПП "Лесово" към пътен възел "Петолъчката".

Снимка: БТА

Земеделски производители блокираха "Дунав мост" при Русе. Протестиращите раздават бутилки с мляко на изчакващите в опашките шофьори като форма на компенсация и в знак на извинение. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са приготвили да раздадат половин тон мляко на потърпевшите шофьори от блокадите.

Преди това протестиращите от Русе те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

"Ще обсъдим предложения вариант на изчисляване на загубите и тогава ще вземем решение. Ще изчакаме и резултатите от срещата днес с премиера. Тогава ще решим дали ще продължим с протестите през идната седмица", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно", цитиран от БТА.

Протестиращите край Благоевград затвориха и пътя Е-79 и извадиха на шосето конете наред с тракторите

Снимка: Национална асоциация на зърнопроизводителите

В Пловдивско протестиращите се събраха на кръговото кръстовище край село Труд и ще го блокират. По-късно се очаква да затворят и двете платна на АМ "Тракия". В уведомлението, което са изпратили от местния съюз на зърнопроизводителите до кмета на община Марица се посочва, че това ще стане за периода от 12 до 14 часа.

Пътят Варна - Бургас, край Харамията, вече е блокиран, предаде БТА. Фермерите поставиха на тракторите плакати с надпис: "Не на украинското зърно".

Снимка: БТА

Протестиращи животновъди и земеделци от Павел баня и Казанлък блокираха отново движението по Подбалканския път Бургас - София в района на разклона за град Павел баня. Фермерите извадиха тежка техника и докараха животни на протеста.

Протестиращите са предимно малки производители, които са категорични, че при настоящите условия техният фалит е само въпрос на време. Те настояват за незабавно изплащане на субсидиите и за намаляване на административната тежест. 

Земеделци от област Кърджали се готвеха да затворят за час международния път за Гърция.

Производителите от област Благоевград пък се събраха на международния път Е-79 - край полигона на областния център. Наред с тракторите извадиха на шосето и конете.

Земеделците спряха движението на пътя Варна - Бургас, край Харамията

Снимка: БТА

Продължават фермерските блокади и в Плевенско. Там затвориха главния път София - Русе - при село Горни Дъбник и при град Славяново, както и на пътят Плевен - Ловеч при село Брестовец.

Исканията на протестиращите земеделски производители продължават да бъдат за преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора, предава БТА.

На срещата с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет в сряда земеделците бяха запознати с новия меморандум, но по думите на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов имат несъгласия по някои от точките, които предстои да се обсъждат и изчистят.

Блокадата на магистрала "Тракия" край Ямбол

Снимка: БТА

Ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години, обмисляме да продължим протестите в София през следващата седмица, каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и представител на Българската аграрна камара. 

Снимка: БТА