Два дни подред "Има такъв народ" провежда експертни консултации с "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. В първият кръг от срещите във фокуса на разговорите бяха правосъдната реформа и социалната политика.

От "Демократична България" поставиха въпроса за прекратяването на мандата на ВСС. Те смятат, че трябва да се използва конституционна процедура. Обърнаха са внимание на вече внесения от тях Закон за съдебната власт и настояха за конституционни промени.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" бяха скептични за конституционни реформи. Искат веднага отстраняване на главния прокурор.

В областта на социалната политика настояха за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, а не от следващата година, както и за увеличаването на средствата за хора с увреждания, и увеличаване на помощта за раждане на дете.

От БСП заявиха, че настояват за подкрепата на кабинета на "Има такъв народ" да бъдат преизчислени пенсиите с дата 1 октомври.

Във вторник представителите на партиите обсъждаха политиките в здравеопазването, образованието, иновациите, финансите, икономиката и енергетиката.

Все още имена на бъдещите министри не се обсъждат, но от "Има такъв народ" обявиха, че може да са готови с кабинет до края на седмицата.

И така, до къде стигнаха партиите днес.

Финансите, икономиката, енергетиката и иновациите

След преговорите с "Демократична България" от ИНТ се отказаха от идеята за приватизация на Българската банка за развитие.  

ИТН и ДБ са намерили допирни точки по много въпроси, като това през следващата година да бъде въведен необлагаем минимум; да не се приватизира Българската банка за развитие; както и да не се дават магистралите на концесия.

По енергийната темата преговорите между представителите на двете партии ще продължат. По думите на Владислав Панев от ДБ трябва да се вземат спешни решения, особено по отношение на "Марица-Изток", защото цената на въглеродните емисии е висока - над 60 евро на тон. Това поставя в изключително неблагоприятно положение целия регион на Стара Загора. "Там трябва да се действа от днес за вчера", коментира Панев.

За бъдещето на "Марица-Изток" все пак има съвпадения. Панев е убеден, че двете формации ще постигнат съгласие. Той уточни, че то ще бъде за запазване на максимален брой работни места и за защита на хората, които работят в комплекса.

Над 90 на сто са съвпаденията във вижданията за развитие на енергетиката между "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", стана ясно след срещата им. Съвпадения в позициите имало за АЕЦ "Белене" и седми реактор на "АЕЦ-Козлодуй", смарт домове, умните мрежи.

"Ядрената енергетика и нейното развитие, диверсификацията най-вече, газовите коридори, диверсификацията на източниците, разбира се енергийната ефективност, начинът по който се провежда, цифровизацията в работата на ЕСО, много са. "Белене" - не, седми реактор на Козлодуй - да", заяви Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По-късно на брифинг "Изправи се БГ! Ние идваме!" обяви, че ще предложи възможност да бъдат преразгледани цените на тока и парното чрез законови промени, които да обезсилят наредбата на КЕВР. 

Образованието и здравеопазването

По повечето от основните въпроси в здравеопазването е постигнато съгласие между БСП и ИНТ, коментира проф. д-р Георги Михайлов от левицата.

Той уточни, че за финансирането и управлението на лечебните заведения също е постигнато съгласие.

По думите му ще бъдат направени сериозни промени в Закона за лечебните заведения и в Закона за публичните предприятия.

Както е известно, БСП настоява болниците да не са търговски дружества.

По време на разговорите е бил поставен много сериозен акцент върху това, че изискванията към различните лечебни заведения в страната са различни и условията, в които те работят, са различни.

Внимание е било обърнато и на проблемите с кадрите, както и на лекарствената политика. Тепърва предстои тяхното изясняване. Като положителна се приема идеята на БСП за намаляването на ДДС за лекарствата, но ИТН ще преценява до каква степен да подкрепи предложението на левицата.