Синдикатите и правителството се разбраха да сформират работна група, която да изработи оценка на работата на хората, заети в бюджетната сфера във връзка с обещаното 10% увеличение на средствата за техните възнаграждения. Целта е разпределението да не е на "калпак", а според  според положения труд от тях.

"Заплатата на хората в бюджетната сфера ще се вдигнат от Нова година с десет процента, но искаме доходите на хората в оперативните звена, които работят " на терен" и на тези в приходните агенции, да се увеличат повече", каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Разчетите на финансовото министерство показват, че 10-процентотово увеличение на заплатите в бюджетната сфера ще обхване 433 000 души като за целта в бюджета за догодина ще бъдат заложени 1,1 млрд. лева допълнително.

На срещата е договорено още от 1 юли таванът на пенсиите да се увеличи до 1200 лева, както и от догодина ще има увеличение с 50% на парите от бюджета за енергийно бедните. "Все още се обсъждат вариантите как допълнителните средства да бъдат разпределени - като увеличение на сумите за хората, които сега получават помощ като енергийно бедни, или чрез разширяване на критериите за получаване на такава държавна помощ, за да може да обхване повече хора",  обясни Пламен Димитров:

По сметките на синдиката 50-те процента от досегашните заложени в бюджета за настоящата година прави някъде малко над 40 милиона лева.